Ga naar submenu Ga naar zoekveld

HGJB maakt Bijbelpodcast voor tieners

'Ik ben blij dat we zo veel jongeren met de Bijbel bereiken'

Hoe kunnen we tieners makkelijker met de Bijbel in aanraking brengen? Dat vroegen de jeugdwerkers van de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) zich af. Het antwoord: door middel van een podcast.

Deel:

In elke aflevering van podcast JONG (Jongeren Onderweg Naar God) vertelt een jeugdwerker een korte overdenking aan de hand van een Bijbeltekst over thema’s als ‘Het eeuwige leven’ en ‘Vergeving van zonde’. De jeugdwerkers hebben hiervoor input gekregen van tieners tijdens het tweejaarlijkse Scholierenweekend. Tijdens deze dagen spelen jongeren spellen, zingen ze samen en volgen ze Bijbelstudies. Podcastcoördinator en jeugdwerker Christiaan Trommel: “Tijdens zo’n weekend ervaren jongeren dat God dichtbij is en sommigen vinden het lastig om dat gevoel vast te houden. Met JONG spelen we daarop in door Bijbelse thema’s aansprekend te maken.”

Onze jeugdwerkers spreken de podcast in

Aandacht vasthouden

Elke aflevering duurt zo’n zes minuten, wat een aantrekkelijke lengte is voor tieners. “Door het kort en bondig te maken, is het toegankelijk.” Daarnaast hebben de makers bedacht om te beginnen en af te sluiten met een pakkend muziekje, en ze letten op passend woordgebruik voor deze generatie. Christiaan: “Onze jeugdwerkers spreken de podcast in en sommigen van hen presenteren onze evenementen. Luisteraars kunnen daardoor de stem van vertellers herkennen, wat voor binding zorgt.”

Wat is een podcast?

Een podcast is een audio-uitzending die je kunt beluisteren door hem te downloaden of streamen via diensten als Spotify. Er bestaan podcasts over allerlei onderwerpen, zoals sport, geloof, muziek en geschiedenis.

Ook voor volwassenen

In Silvosa, het HGJB-gebouw in Bilthoven, nemen de jeugdwerkers de podcast op. Het team van zeven overlegt om thema’s vast te stellen en te verdelen. Daarna schrijft ieder voor zich een stuk, dat de rest naleest en bijschaaft.

Waarom hebben jullie gekozen voor een podcast?
“Jongeren lopen vaak met oortjes in, dus zij kunnen podcasts luisteren wanneer ze willen. Het medium wordt steeds populairder, maar we hadden nog geen podcast voor christelijke tieners ontdekt. Daarom wilden wij een podcast maken die aansluit bij deze doelgroep.”

We merken dat de podcast aansluit bij de leefwereld van jongeren

Hoeveel luisteraars hebben jullie?
“We verspreiden de podcast via WhatsApp en Spotify. Via beide kanalen hebben we een paar honderd luisteraars, veel meer dan we hoopten. Aangezien we net gestart zijn, komen er nog dagelijks tieners bij. Ik ben heel blij dat we zo velen van hen bereiken met de Bijbel.”

Is de podcast ook leuk voor volwassenen?
Lachend: “Ik denk het wel! Tijdens kerkdiensten merk ik dat een voorbeeld van de predikant voor kinderen ook bij volwassenen het beste blijft hangen. Juist die voorbeelden zijn duidelijk, net als onze podcast.”

Verbinden met geloof

Christiaan hoopt in de toekomst een dagelijkse podcast te kunnen maken, maar wil eerst de wekelijkse podcast een jaar volhouden. “Daarna kijken we of we kunnen uitbreiden. We krijgen veel positieve reacties: jongeren komen weer in aanraking met de Bijbel en hebben er écht iets aan. Het bemoedigt ons om te merken dat de podcast aansluit bij hun leefwereld en dat het lukt om jongeren te verbinden met het geloof.”

De podcast is te beluisteren via Spotify of WhatsApp. App daarvoor ‘PODCAST AAN’ naar 030-228 54 02

--:--