HGJB maakt Bijbelpodcast voor tieners
17 december 2019 · 09:30
Update: 30 november 2022 · 13:58
Hoe kunnen we tieners makkelijker met de Bijbel in aanraking brengen? Dat vroegen de jeugdwerkers van de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) zich af. Het antwoord: door middel van een podcast.
In elke aflevering van podcast JONG (Jongeren Onderweg Naar God) vertelt een jeugdwerker een korte overdenking aan de hand van een Bijbeltekst over thema’s als ‘Het eeuwige leven’ en ‘Vergeving van zonde’. De jeugdwerkers hebben hiervoor input gekregen van tieners tijdens het tweejaarlijkse Scholierenweekend. Tijdens deze dagen spelen jongeren spellen, zingen ze samen en volgen ze Bijbelstudies. Podcastcoördinator en jeugdwerker Christiaan Trommel: “Tijdens zo’n weekend ervaren jongeren dat God dichtbij is en sommigen vinden het lastig om dat gevoel vast te houden. Met JONG spelen we daarop in door Bijbelse thema’s aansprekend te maken.”
Onze jeugdwerkers spreken de podcast in
Aandacht vasthouden
Elke aflevering duurt zo’n zes minuten, wat een aantrekkelijke lengte is voor tieners. “Door het kort en bondig te maken, is het toegankelijk.” Daarnaast hebben de makers bedacht om te beginnen en af te sluiten met een pakkend muziekje, en ze letten op passend woordgebruik voor deze generatie. Christiaan: “Onze jeugdwerkers spreken de podcast in en sommigen van hen presenteren onze evenementen. Luisteraars kunnen daardoor de stem van vertellers herkennen, wat voor binding zorgt.”
Wat is een podcast?
Ook voor volwassenen
In Silvosa, het HGJB-gebouw in Bilthoven, nemen de jeugdwerkers de podcast op. Het team van zeven overlegt om thema’s vast te stellen en te verdelen. Daarna schrijft ieder voor zich een stuk, dat de rest naleest en bijschaaft.
Waarom hebben jullie gekozen voor een podcast?
“Jongeren lopen vaak met oortjes in, dus zij kunnen podcasts luisteren wanneer ze willen. Het medium wordt steeds populairder, maar we hadden nog geen podcast voor christelijke tieners ontdekt. Daarom wilden wij een podcast maken die aansluit bij deze doelgroep.”
We merken dat de podcast aansluit bij de leefwereld van jongeren
Hoeveel luisteraars hebben jullie?
“We verspreiden de podcast via WhatsApp en Spotify. Via beide kanalen hebben we een paar honderd luisteraars, veel meer dan we hoopten. Aangezien we net gestart zijn, komen er nog dagelijks tieners bij. Ik ben heel blij dat we zo velen van hen bereiken met de Bijbel.”
Is de podcast ook leuk voor volwassenen?
Lachend: “Ik denk het wel! Tijdens kerkdiensten merk ik dat een voorbeeld van de predikant voor kinderen ook bij volwassenen het beste blijft hangen. Juist die voorbeelden zijn duidelijk, net als onze podcast.”
Verbinden met geloof
Christiaan hoopt in de toekomst een dagelijkse podcast te kunnen maken, maar wil eerst de wekelijkse podcast een jaar volhouden. “Daarna kijken we of we kunnen uitbreiden. We krijgen veel positieve reacties: jongeren komen weer in aanraking met de Bijbel en hebben er écht iets aan. Het bemoedigt ons om te merken dat de podcast aansluit bij hun leefwereld en dat het lukt om jongeren te verbinden met het geloof.”
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
- Het weekend van Anne-Mar Zwart
Presentatrice Anne-Mar Zwart over haar weekend
Het weekend van Anne-Mar Zwart
- Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.