Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘His Home Base’, het huis van aanbidding van Carin en Peter van Essen

‘Het is ons gebed dat gasten vervuld met Zijn Geest naar huis gaan’

Carin (46) en Peter van Essen (59) zijn begin 2019 gestart met ‘His Home Base’ in Apeldoorn. Dagelijks openen zij om negen uur de deuren van hun huis van aanbidding en is iedereen welkom om God te aanbidden en groot te maken.

Deel:

Carin: “Mijn man had al heel jong het verlangen om een centrum van aanbidding te beginnen. Dit idee is ontstaan in de tijd dat hij als vaste muzikant met Elly en Rikkert door Nederland trok, meer dan dertig jaar geleden. Hij verlangde ernaar om een centrum te starten waar mensen God groot kunnen maken en tegelijk kunnen groeien in hun relatie met God. Een centrum waar muziek gemaakt kan worden en waar creativiteit tot uiting kan komen. 

Ik had dat verlangen helemaal niet. Sterker nog, ik heb weleens gezegd dat ik helemaal niet zoveel met aanbidding had. Ik begrijp nu niet dat ik dit ooit heb gezegd, want hoe kun je nu niet van aanbidding houden als je van God houdt? Met aanbidding maak je God groot en spreek je je liefde uit. Je kunt tenslotte ook niet tegen je partner zeggen dat je van hem of haar houdt, maar vervolgens op geen enkele manier uiting geven aan die liefde.”  

‘Dankzij Peter leerde ik hoe belangrijk aanbidding is’ 

“Ik zong van jongs af aan in bandjes en koren en hield van God en muziek, maar dankzij Peter leerde ik hoe belangrijk het is om God te aanbidden. Ik leerde Hebreeuwse woorden voor aanbidding en wat God daarmee bedoelt. Hierdoor begreep ik de betekenis van bepaalde gewoonten uit het Oude Testament ook beter. Zoals bijvoorbeeld de functie van de Levieten in het Oude Testament. Prachtig om te ontdekken dat zij, voordat er strijd gevoerd zou worden, voor het leger uitliepen en muziek maakten om Gods naam te verhogen. 

Na verloop van tijd werd ik aanbiddingleidster en ging ik naast luisterliedjes ook aanbiddingsliederen schrijven, zoals bijvoorbeeld het lied Onvoorstelbaar uit Opwekking. In dit lied gaat het over de grootheid van God en onze overgave aan Hem.” 

Dromen van een huis

“Drie jaar geleden droomde ik drie keer achter elkaar over een groot bakstenen huis. De eerste droom was zo levensecht, dat ik hem de volgende morgen in mijn dagboek opschreef. Tegen mijn kinderen zei ik: ‘jongens als jullie ergens een groot bruin huis te koop zien staan, tip me dan even.’ Ik ging zelf ook op zoek naar het huis uit mijn droom. Op een dag leek het erop dat ik het huis had gevonden. Ik belde mijn vriendin op en samen zijn we naar het huis gereden om daar te bidden om duidelijkheid over Gods plan. Ik was ervan overtuigd dat dít het huis was waar God onze dromen zou verwezenlijken.

Toch was dit huis niet de plek die God voor ons in gedachten had. Dat was best een teleurstelling, want we hadden ons huis inmiddels verkocht en waren samen met een architect aan het uitwerken hoe het huis zou kunnen worden. Niet lang daarna droomde ik nog eens over een groot huis. De volgende ochtend tekende ik het huis in mijn dagboek en achteraf klopt die tekening exact met het huis dat wij uiteindelijk hebben gekocht. De derde keer droomde ik over een hoog huis. Peter zei in de droom dat het huis zó hoog was, dat het huis van aanbidding er ook in paste. Het klopte precies, want de hal van ons huis is wel tien meter hoog. Het lijkt op een kerkzaal, waar wel honderd mensen in passen.”

Dat huis is precies wat we zoeken!

“Op een dag gingen Peter en ik samen bidden in het bos. We wilde aan God vragen wat Hij met ons leven wilde. Al wandelend stuitten we op een kleine modderige bron. We kregen allebei dezelfde gedachte: ‘het ziet er nu misschien niet uit, maar vanuit deze plek stroomt het water, het leven.’ We zagen hoe dit kleine modderpoeltje de bron was van een beek die dwars door Apeldoorn loopt. Allebei ervaarden we dit als een bemoediging van God. Hij zou zorgen dat het goed zou komen. Toen we op de terugweg naar huis reden, kwamen we langs een groot bakstenen huis, het voormalig Protestants Militair Tehuis (PMT). We zeiden tegen elkaar: dat huis zou toch helemaal perfect zijn! 

Thuisgekomen opende ik mijn laptop. De eerste mail die ik opende was van de makelaar, met de mededeling dat ik het huis op de Frankenlaan kon komen bezichtigen. Laat dat nou precies het huis zijn waar we net daarvoor langs gereden waren. De volgende dag kreeg ik een officiële brief van de makelaar waarin stond dat wij ons tijdelijke huis moesten verlaten. Alle puzzelstukjes leken op zijn plek te vallen en ons duidelijk te maken dat dít het huis was, waar we zolang naar hadden gezocht. We hebben een bod gedaan en ondanks dat er zeven gegadigden waren, kregen wij het huis.” 

Huis van aanbidding 

“Inmiddels is ‘His Home Base’ van start gegaan. Als PTM heette dit huis Home Base, wij hebben er His voorgezet. Dit is Gods huis en wij logeren bij Hem. Het is ons gebed dat velen hier mogen thuiskomen bij God. We zijn een huis van aanbidding, maar ook een creatief centrum waar muzieklessen, trainingen, workshops en bandrepetities gegeven worden. Elke werkdag openen wij om negen uur onze deuren en is er gelegenheid om God te aanbidden met muziek, zang en gebed. Op maandagavond komen aanbiddingsleiders en bezoekers uit het hele land samen, om God te aanbidden en Zijn aanwezigheid te zoeken.

Ook zijn we gestart met het aanbieden van retraites. We hebben twee sfeervolle appartementen met eigen keuken en badkamer, waar mensen een midweek op adem kunnen komen. Elke morgen starten wij met aanbidding, maar we bieden ook coaching aan. Hetzij om het verleden te verwerken, of bij het zoeken naar je bestemming. Maar ook voor bijvoorbeeld mensen met burn-outklachten of stellen die op zoek zijn naar huwelijksverdieping. Daarnaast kan er genoten worden van de bosrijke omgeving en andere vormen van ontspanning en bezinning. Vijf dagen om thuis te komen bij God, zodat je geïnspireerd weer naar huis kunt gaan.”

Als God het huis niet bouwt, zwoegen wij tevergeefs

“We beseffen dat wij, bij alles wat wij doen, Gods hulp nodig hebben. De tekst uit psalm 27:1 is erg belangrijk voor ons, hier staat dat als God het huis niet bouwt, wij tevergeefs zwoegen. Hoe hard we ons best ook doen, zonder Gods zegen zal er niks van terechtkomen. God loopt voorop en wij gaan achter Hem aan.

We hopen dat we nog veel gasten mogen ontvangen in His Home Base. Het is ons gebed dat onze gasten een ontmoeting mogen hebben met God en vervuld met Zijn Geest weer naar huis zullen gaan. 

Foto: Jane Lasonde

Klik hier voor meer informatie over His Home Base, of om het werk van Peter en Carin financieel ondersteunen.

Lees hier meer over het bewogen leven van Carin van Essen.

Geschreven door

Rita Maris

--:--