Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hit-musical 'Hamilton' brengt verhaal koning David tot leven

Baanbrekende stijl in goed bekeken film

Hoe kon een straatarme immigrant uitgroeien tot een geniaal politicus? En waarom blijft dit verhaal mensen inspireren? De hit-musical 'Hamilton', nu te zien op Disney+, geeft antwoord op deze vragen.

Deel:

Hamilton brengt het stormachtige levensverhaal van de 18e-eeuwse Amerikaanse politicus Alexander Hamilton op revolutionaire manier tot leven. Op Broadway werd de voorstelling een gigantisch succes. En sinds de rest van de wereld de musical op Disney+ kan zien, is daar al veel gebruik van gemaakt: Hamilton werd direct de best bekeken film op het platform.

Baanbrekend

Dat is niet onterecht, want de stijl is baanbrekend. Hamilton verpakt droge historische stof in een politiek-historische hiphopmusical. Saaie politieke debatten zijn ineens spetterende rap-battles. Toch is niet alles nieuw. Het verhaal van honderden jaren geleden lijkt sterk op een verhaal van duizenden jaren geleden: Hamiltons levensverhaal is bijna een kopie van dat van de oudtestamentische koning David. Hoe groeit de meest onbeduidende zoon van een schapenhouder uit tot koning van Israël?

Zowel Hamilton als David beginnen onderaan de ladder. Bastaardzoon Hamilton groeit op een afgelegen Caribisch eiland op. David stelt zo weinig voor dat zijn vader hem niet eens roept wanneer de profeet Samuel hem opdraagt al zijn zonen te halen. Toch hebben ze veel meer in hun mars dan de wereld denkt, en maken ze razendsnel carrière. Hamilton schrijft indrukwekkende politieke betogen en werkt zich naar binnen bij generaal George Washington. David is de enige in Israël die de uitdaging van de vijandelijke strijder Goliath aandurft en verslaat de reus.

En dan gaat het fout

Beide mannen willen laten zien wat ze in hun mars hebben, maar moeten wachten. God belooft David het koningschap. Toch wordt hij jarenlang vervolgd door koning Saul. Hamilton moet toezien hoe Washington incompetente generaals aanstelt, terwijl hij Hamilton alleen papierwerk laat doen. Maar het wachten wordt beloond: David wordt koning en Hamilton de eerste minister van financiën van de Verenigde Staten.

En daarna gaat het fout. Zowel David als Hamilton beginnen een affaire en vertrouwen op hun eigen kunde om de brokstukken op te ruimen. David bedenkt een listig plan dat eindigt met de moord op Uria. Het werkt niet. God ziet het onrecht en Davids buitenechtelijke zoon komt om.

Ook Hamilton vertrouwt op zichzelf in plaats van op God: “Toen mijn gebeden werden beantwoord met onverschilligheid,” rapt hij in de musical, “pakte ik een pen en schreef ik mijn eigen verlossing.” Die zin is het begin van het einde. Ook zijn plan pakt finaal verkeerd uit. Hij lijdt enorme reputatieschade en zijn carrière is voorbij. Erger nog, Hamiltons zoon sterft als een direct gevolg van zijn vaders handelen. Philip Hamilton verliest een duel waarin hij tevergeefs de eer van zijn vader verdedigt.

History has its eyes on you

Maar hier eindigt het verhaal niet. Zowel David als Hamilton zijn gebrekkige mensen. Toch gaan ze als helden de geschiedenis in. David werd een man naar Gods hart genoemd. Hamilton wordt nog steeds geroemd om zijn schrijfkunsten en politieke nalatenschap. Zo weten hun levens, met alle hoogte- en dieptepunten zelfs honderden en duizenden jaren later nog altijd miljoenen te inspireren.

Geschreven door

Jort van Slooten

--:--