Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe beleven vrouwen seksualiteit?

Schrijfster Corina Schipaanboord kijkt terug op haar boek

In april 2018 verscheen het boek 'Vertrouwelijk. Open gesprekken over seksualiteit binnen het huwelijk', van de hand van Corina Schipaanboord. Nu, anderhalf jaar later, kijkt ze terug op een gewaagd project.

Deel:

Het boek bevat de persoonlijke verhalen van zeventien vrouwen, in de leeftijd van 21 tot 46 jaar, over hoe zij seksualiteit beleven. Een spannend onderwerp, al was Corina zich daar tijdens het schrijven niet zo van bewust. “Tegen de tijd dat het uitkwam, zeiden mensen: ‘O, wat een spannend onderwerp, best wel gewaagd.’ Heel naïef misschien, maar toen pas dacht ik: help, hoe zullen mensen op het boek reageren? Daar had ik tot die tijd nooit over nagedacht.”

En, hoe waren de reacties?
“Eigenlijk heb ik alleen maar heel positieve reacties gehad. Veel vrouwen vertelden dat ze er veel aan hebben en dat het gesprekken oplevert met hun vriendinnen of partner. Ik weet van een stel dat het boek op hun nachtkastje heeft liggen en er elke avond samen een stukje uit leest. Een vrouw vertelde mij onlangs dat ze er eentje voor haar zusje had gekocht die ging trouwen, en dat ze er samen een mooi gesprek over hadden gehad.”

Ik vond het spannend om hiervoor vrouwen te benaderen

Hoe kreeg je vrouwen zover om over zo’n persoonlijk en kwetsbaar thema te praten?
“Dat leek mij inderdaad het grootste struikelblok. Ik vond het ook wel spannend om vrouwen hiervoor te benaderen. Maar van de negentien vrouwen die ik heb gevraagd, zeiden er maar twee ‘nee’. De een vond het echt te privé, de ander was heel druk. Dat viel mij alles mee. Ik vind het bijzonder en dapper dat vrouwen hun verhaal durfden te vertellen. Het laat zien hoe belangrijk zij het thema vinden.”

Heb je de indruk dat het boek voor meer openheid heeft gezorgd?
“Dat is moeilijk om concreet te meten, maar in het klein zie ik dat zeker. Ik heb een aantal keer voor vrouwengroepen gesproken over dit thema, waarna we in groepjes uiteengingen om erover door te praten. Vrouwen konden dan uit drie onderwerpen kiezen: een Bijbelstudie over wat de Bijbel over seksualiteit zegt – best wel afstandelijk –, de tweede ging over de vraag hoe je voorlichting aan kinderen geeft – al wat persoonlijker –, en de derde was hoe je seksualiteit in je eigen relatie beleeft. Ik dacht: die derde kiest vast niemand. Maar wat bleek? De meesten zaten bij het tweede en derde thema.”

Ik heb bewust gezocht naar een vrouw met problemen in haar huwelijk

Welk thema is voor de vrouwen die jij sprak een hot issue?
“Gezinsvorming. Daar tobt iedereen gigantisch over. Waar doe je nu goed aan? Wat mag wel en wat mag niet vanuit christelijk oogpunt?”

Welk verhaal raakte jou het meest?
“Eigenlijk hadden alle vrouwen die ik sprak een liefdevolle relatie. Daarom heb ik ook bewust gezocht naar een vrouw die dat niet zo ervaarde en problemen heeft in haar huwelijk. Ik vond het zo dapper dat ze haar verhaal wilde delen. Zij zegt mooie dingen over hoe het wel zou moeten, en dat maakte haar verhaal tegelijk schrijnend. Haar relaas raakte mij het meest. Maar door de diversiteit aan verhalen kan iedere lezer zich wel herkennen in een van de vrouwen, denk ik. Zo zit er een vrouw tussen die er eigenlijk niets aan vindt, een vrouw die meer zin heeft dan haar man – tegen alle standaardverhalen in – en een vrouw die altijd pijn ervaart.”

Komt er ook een editie voor mannen?
“Haha, geen idee. Veel mensen vragen mij dat, maar ik denk dat het beter is als een man dat zou schrijven. Ik weet niet of mannen hun diepste zielenroerselen aan mij zouden vertellen.”

Vertrouwelijk. Open gesprekken over seksualiteit binnen het huwelijk

Corina Schipaanboord, uitgeverij Groen, 272 blz., € 15,50

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--