Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe bouwt Bruce nieuw leven op na zijn gevangenisstraf?

Donderdag, 22.25 uur, NPO 2

Deel:

Ex-gedetineerde Bruce (27) probeert zijn leven op te pakken na veertien jaar in internaten en detentie. Zijn jeugd was gevuld met drugs, criminaliteit en geweld. Nu hij vrij is, probeert hij een toekomst op te bouwen zonder criminaliteit. In de documenaire Bruce (KRO-NCRV) zien we zijn worsteling. 

Bruce is een van de vele ex-gedetineerden die jaarlijks opnieuw moeten beginnen. Regisseur Daniel Krikke vroeg zich af waar ex-gevangenen de kracht vinden om opnieuw te beginnen. “Waar haalt iemand zijn motivatie vandaan als hij alles is verloren, worstelt met een negatief zelfbeeld en er continu in wordt bevestigd dat het systeem tegen hem is?”

'Gedragspatronen doorbreken'

Met die vraag maakte Daniel de documentaire Bruce. Hierin volgt hij Bruce, die de confrontatie met zichzelf aangaat en probeert oude gedragspatronen te doorbreken. Hij is open en kwetsbaar en zet alles op alles om zich staande te houden. Met de steun van zijn tante Diane en zijn vriend en coach Lamyn probeert Bruce een nieuw leven op te bouwen.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Bruce
Ex-gedetineerde Bruce krijgt hulp bij het oppakken van zijn leven. Weet hij uit de criminaliteit te blijven?. Credits: KRO-NCRV.

Ieder jaar komen er duizenden mensen vrij uit de gevangenis. Voor velen volgt een moeizame terugkeer naar de maatschappij. Re-integratie is de verantwoordelijkheid van de gedetineerde zelf, maar vaak is er onvoldoende nazorg, ontbreekt een sociaal vangnet en zijn praktische zaken niet geregeld. Zo heeft Bruce bij zijn terugkeer geen eigen woning. Mede hierdoor gaat de helft van de ex-gedetineerden binnen twee jaar opnieuw in de fout.

2Doc: IDFA-primeur 'Bruce'

Donderdag 26 november, 22.25 uur, NPO 2

Beeld: KRO-NCRV

Kijk 'Bruce' hier terug

--:--