Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe combineer je kleding die je al hebt? 9 tips van kleur- en stylecoach Maria

‘Je leert veel van de items die je níet draagt’

Je kast hangt vol, maar toch heb je niets om te dragen… Goed nieuws: dat is niet waar. Kleur- en stylecoach Maria van Dijk geeft tips om kleding te combineren die je al hebt – shoppen in je eigen kledingkast dus.

Deel:

Dat te gekke zomerjurkje dat je toch niet aandurft. Die nieuwe broek waar je eigenlijk een paar kilo lichter voor wilt zijn. Een hele stapel shirts waar je alleen de bovenste twee van draagt. En we hebben het maar niet over die mand met riemen, sjaaltjes en kettingen die ligt te verstoffen. Je denkt misschien dat je je hele garderobe moet omgooien om er écht leuk uit te zien – maar we hebben meer parels in onze kast dan we denken, volgens kleur- en stylecoach Maria van Dijk.

Jouw persoonlijke stijl

Hoe je de kleding die je al hebt met elkaar combineert, begint volgens haar met het ontdekken van je persoonlijke stijl. “Dat is niet ingewikkeld: je eigen stijl zijn díe kledingstukken waar je echt blij van wordt. Waarvan je weet: als ik dat aantrek, voel ik me helemaal mezelf”, aldus Maria.

Koop nu het Eva Zomerboek!
Koop nu het Eva Zomerboek!

Het thema van de nieuwe Eva is 'Blijf dromen' waarin ongeneeslijk zieke Marry haar verhaal deelt. Stef Bos vertelt over zijn verleden en toekomstdromen. Mpho Tutu heeft het over verzoening: 'We hebben elkaar hard nodig'. Drie vrouwen vertellen over hun droom die is uitgekomen, en nog veel meer! Bestel hem hier👈🏻

Zij leert haar klanten hun stijl uit te drukken in een paar woorden, zoals ‘romantisch’, ‘stoer’ en ‘vrouwelijk’. Maria: “Als je een set hebt gecombineerd, ga je herkennen wat er ontbreekt. Onder een getailleerde, vrouwelijke blouse kun je een hemdje met kant dragen – dat maakt het wat romantischer. Die ene broek draag je altijd met je favoriete trui of blouse, maar hoe kun je die broek combineren naar je persoonlijke stijl? Gebruik jouw stijlwoorden om items toe te voegen.”

Ik geloof in minder kledingstukken, meer sets

Wat als je niet weet wat je stijl is? Maria: “Het komt nooit voor dat je eigen stijl niet al in je kledingkast hangt. Juist door de grote hoeveelheid kleding zie je de parels niet meer die wél bij je passen. Dus: haal er items uit waarvan de pasvorm niet mooi is, of waar je niet gelukkig van wordt als je het aanhebt. Dan komt je eigen stijl naar voren. Vaak maak ik nog wel een shoppinglist voor een klant. Maar ik geloof in minder kledingstukken, meer sets. Als er alleen nog die kledingstukken hebt hangen waar je blij van wordt, kun je die bijna altijd combineren.”

Kleding wegdoen

“Mocht je iets het hele seizoen niet hebben aangehad en het niet hebben gemist, dan weet je genoeg. Benoem ook voor jezelf: waarom heb ik het niet gedragen? Vind je het materiaal niet fijn, voel je je toch niet helemaal jezelf? Je leert veel van de items die je niet draagt. Dat geldt ook voor je lievelingsitems. Is het materiaal fijn, staat de kleur je mooi, voel je je er vrouwelijk in? Op een gegeven moment ga je dingen herkennen, en kom je bij je stijlwoorden.”

Benoem voor jezelf: waarom heb ik het niet gedragen? Dan ga je dingen herkennen

“Stel, je hebt een duur jurkje gekocht dat je nog niet past – je wil er eerst een paar kilo voor afvallen. Elke ochtend zie je dat jurkje hangen, en gaat er door je hoofd: ik ben die kilo’s nog niet kwijt. Terwijl je bij een ander jurkje kan denken: die staat me zo goed. Dat zijn twee heel verschillende gevoelens. Als je zeker weet dat je iets over een paar maanden wel past, dan is dat prima – maar het merendeel gaat hier altijd de mist in.”

9 tips om je kleding te combineren

Maria geeft praktische tips om de kleding die je hebt, goed te combineren en vaker te dragen.

1. Zorg voor overzicht en rust

“Hang allemaal dezelfde hangers in je kledingkast. En één kledingstuk op één hanger. Daardoor creëer je rust en overzicht.”

2. Leg dezelfde items bij elkaar

“Broeken bij broeken, jasjes bij jasjes, tops bij tops. Zo kun je makkelijker combineren. Stel, je moet vandaag fietsen, dan pak je je pantalon. Vervolgens kun je langs je T-shirts gaan: welke matcht er met de kleur van de pantalon? Als je er een jasje bij wilt, ga je met je broek en top langs je jasjes. Als alles door elkaar zit in je kledingkast, combineer je niet makkelijk. Bewaar alleen kleding in je kledingkast, geen andere spullen.”

Hoe combineer je kleding die je al hebt? 9 tips van kleur- en stylecoach Maria
Maria staat voor een kast samen met een andere vrouw, ze houdt een broek vast en lacht naar de andere vrouw.

3. Leg accessoires binnen handbereik

“Leg accessoires, zoals oorbellen en armbanden, bij je kledingkast. ’s Ochtends hebben we niet veel tijd, dus dan pak je dat er niet zo snel bij. Als het voor het grijpen ligt, pak je het veel sneller.”

4. Haal kleurinspiratie uit prints

“Vaak zijn we geneigd om als basis te kiezen voor zwart, wit of donkerblauw. Maar het is leuk om een basisitem – een top, blouse of shirt – te kiezen in de kleur die je echt aanspreekt. Als je een blouse met gekleurde print in je kast leuk vindt, neem dan die kleuren als inspiratie. Of kijk bijvoorbeeld naar de kleur van je ogen.”

Als je een blouse met gekleurde print in je kast leuk vindt, neem dan die kleuren als inspiratie

5. Draag een blouse op een zomers jurkje

“Een zomers jurkje met spaghettibandjes kan te bloot zijn om naar je werk te dragen. Dan is het leuk om daar een blouse overheen te dragen. Laat de onderste twee knoopjes open, en knoop deze op. Laat de knoop stoppen bij waar je taille begint, dan komt je figuur mooi uit.”

6. Combineer print met print

“Vaak denken we dat print op print te druk wordt – maar als je in dezelfde kleurtonen blijft, combineren prints leuk met elkaar. Mits het in je persoonlijke stijl past natuurlijk: als je het te veel vindt, moet je het vooral niet doen.”

7. Hang je favoriete blazer aan de kapstok

“Hang niet alleen je zomerjas aan de kapstok, maar ook je favoriete blazer, bomberjack of singlet. Deze draag je superleuk als jas. Als je ze boven in de kast laat hangen, pak je ze er niet snel bij als je naar buiten gaat.”

8. Kijk naar je lichaam

“Kijk bij het combineren ook naar de verhoudingen van je lichaam. Wat gebeurt er als je die rok net wat hoger draagt, als je die blouse twee keer omslaat of een riem draagt om dat jurkje? Zo kun je spelen met kleding en accessoires.”

9. Durf je set te dragen

“Vaak laat je je tegenhouden door belemmerende gedachten als ‘Wat zullen anderen ervan vinden?’. Maar als je kiest wat bij jou past, laat je zoveel meer van jezelf zien. Als je daarnaar luistert en dat uitdraagt, dan mag je een stukje veranderen in de wereld.”

Over Maria

Maria van Dijk is kleding- en stylecoach onder de naam DAY. Ze hielp al honderden vrouwen aan meer zelfvertrouwen in hun kleding. “Ik ga voor een kledingkast die past bij jou. Dat je voor elke gelegenheid die set combineert waar je blij van wordt. Je mag jezelf zijn, of dat nou met maat 44 of 36 is. Het gaat om je krachtigste uitstraling.”

Neem een kijkje op haar website daystylecoach.nl. Op haar Instagramaccount @daykleurenstylingadvies geeft ze regelmatig kledingtips.

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--