Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe gaat het er echt aan toe op de Biblebelt?

Podcast van AD-journalisten

Hoe gaat het er echt aan toe op de Biblebelt en wie zijn de mensen die leven in de reformatorische gemeenschap? Rond die vraag cirkelt de podcast Biblebelt.

Deel:

Makers Jorina Haspels (47) en Berendien Tetelepta (36) reisden met een camper heel Nederland door om een eerlijk inkijkje te geven in het leven van de reformatorische gemeenschap. Jorina: “We zijn allebei christen en we zagen hoe negatief het nieuws over de reformatorische gemeenschap is. Het zijn medegelovigen, dus we hebben een hart voor ze. We hebben de podcast niet gemaakt om vooroordelen te ontkrachten, maar om echt een eerlijk inkijkje te geven. Dat is volgens de reacties gelukt.”

Welke nieuwe inzichten heb je opgedaan tijdens het maken van de podcast?
“In de vijfde aflevering kwam iets naar boven wat ook voor mij nieuw was, namelijk het extremistische randje dat een deel van de gemeenschap heeft. Nog geen tien jaar geleden was de norm: de overheid staat boven ons, dus daar gehoorzaam je aan. Demonstreren is een no go. Tegenwoordig zie je steeds meer protesten waar reformatorische mensen zich bij aansluiten, zoals de boerenprotesten. Dat is nieuw.”

Kun je zeggen dat de reformatorische gemeenschap de laatste jaren is veranderd?
“Ik ben zelf opgegroeid op een reformatorisch schippersinternaat, dus ik ken deze wereld van binnenuit. Je deed dingen omdat het zo hoorde. Discussies en gesprekken waren er bijna niet. Wat me nu opvalt aan de gemeenschap is dat ze veel bewuster nadenken over waarom het eigenlijk zo hoort. Dat betekent niet dat ze afscheid nemen van bepaalde meningen, maar ze denken er wel beter over na.”

Waar liep je tegen aan bij het maken van de podcast?
“Soms dacht ik: hoe kunnen ze dat nu denken? Bijvoorbeeld over de positie van de vrouw, daar blijf ik erg tegen aanlopen. Maar iedereen mag denken wat hij wil. Het verbaast me vooral dat je dezelfde Bijbel leest en toch zo anders kunt denken.”

Is jouw eigen kijk op de Biblebelt veranderd door de podcast?
“Ik vind het mooi om te zien dat er veel bewuster wordt nagedacht, maar anderzijds blijft het een conservatieve gemeenschap. Omdat ik me er zo in heb verdiept, heeft de gemeenschap me vooral erg verbaasd en leveren de onderwerpen veel goede gesprekken op in mijn omgeving en thuis.”

Jullie hebben onder andere een aflevering over het lhbtiq-vraagstuk en over de positie van de vrouw gemaakt. Zijn jullie van plan meer afleveringen te maken?
“Ik zou graag nog een aflevering over jongeren willen maken. Je hebt reformatorische kerken waar de halve kerk vol
zit met jongeren en dat is best bijzonder. Waarom blijven die jongeren? Of een meer psychologische aflevering waarin we ingaan op het gevoel van zondigheid binnen de gemeenschap. Wat doet dat met je in het dagelijks leven?”

Op Ad.nl beluister je alle afleveringen.

--:--