Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Alinda Bol: ‘Hoe meer je de touwtjes laat vieren, hoe meer het leven je verrast’

Over positief leven en stil worden voor God

‘Start vandaag nog met gelukkig zijn’ is een van de levensmotto’s van Alinda Bol. Ze heeft veel meegemaakt – toch bruist ze van de positiviteit. De schrijfster en eigenaar van LUV Spakenburg vertelde in 2018 haar verhaal in Eva. Hoe is het nu met haar?

Deel:

Soms heb je zo’n boek dat een enorme indruk op je maakt. Alinda Bol (51) had dat bij de christelijke roman Deadline van Randy Alcorn, die ze eind jaren negentig las. In 2000 neemt ze dan ook een radicaal besluit: ze neemt een boekwinkel in Spakenburg over. “Na het lezen van het boek dacht ik: we zijn zo druk met het leventje hier op aarde, maar het gaat om het leven hierna,” vertelt Alinda. “Ik wilde wat betekenen hier op aarde. Toen ik hoorde dat deze winkel ter overname te koop stond, dacht ik: dit zou ik wel willen. Het leek me mooi om er een ontmoetingspunt van te maken.”

Het blijkt een goede zet: ruim twintig jaar later runt ze nog steeds vol enthousiasme haar boeken- en cadeaushop LUV Spakenburg. “We zeggen altijd dat de winkel betaalde therapie is. Als je hier een paar uurtjes gewerkt hebt, knap je gewoon op!”

Bijna burn-out

Alinda heeft allesbehalve een makkelijk leven. In 2003 verliest ze plotseling haar man Jaap door een motorongeluk; ze blijft achter met haar dochtertje Anna van tweeënhalf. Alinda werkt keihard door en raakt daardoor bijna burn-out. “Mijn rouwverwerking was vluchten in mijn werk. Totdat mijn lichaam aangaf dat ik moest stoppen. Mijn huisarts zei: ‘Als je zo doorgaat, heb je écht een burn-out en ben je verder van huis.’”

Niet lang daarna ontmoet ze Hugo, met wie ze in 2007 trouwt. Samen krijgen ze een jaar later een dochtertje, Jade. “Een tweede grote liefde, het bestaat echt. Ik ben zielsgelukkig. Met z’n vieren thuis op de bank vind ik het toppunt van geluk.”

Zet eens een kruis in je agenda: op donderdagmiddag heb ik een afspraak met God

Ondanks alles wat Alinda heeft meegemaakt, staat ze opvallend positief in het leven. “Ik houd ontzettend van positiviteit. Je hebt altijd zélf de keuze, daarom vind ik het boek De Keuze van Edith Eger zo mooi. Al is de situatie in je leven nog zo zwart, het gaat erom hoe jij ermee omgaat. Ik ben ervan overtuigd dat je met alles wat je meemaakt, anderen kunt helpen – als je het zelf goed hebt verwerkt.”

De afgelopen jaren schreef ze meerdere boeken: Woorden van troost (2014), Vier het leven (2017) en PUUR! in BalansGenietend leven (2018). In haar laatste boek schrijft ze hoe belangrijk het is om stil te worden voor God. “Met onze telefoons staan we 24/7 aan, daar hoef je niet eens een drukke baan voor te hebben. Je schrikt als je je schermtijd ziet. Daarom is het goed om de stilte in te gaan. Zet eens een kruis in je agenda: ‘Op donderdag heb ik van 14:00 tot 15:00 uur een afspraak met God’. Als je je stil maakt voor Hem, word je ontvankelijk.”

“Je kúnt niet altijd doorgaan. Doordat ik het heb meegemaakt, zie ik het ook bij anderen. Ik heb graag de touwtjes in handen. Maar ik heb ontdekt dat hoe meer je de touwtjes laat vieren, hoe meer het leven je verrast. God zorgt. Hij wil ook heel graag helpen, als je Hem deelgenoot maakt.”

Fotografie: Elisabeth Ismail

Styling visagie: Karen Wirtz

Alinda is spreker op de Nederland Zingt Dag 2022
Alinda is spreker op de Nederland Zingt Dag 2022

Wil jij hier ook bij zijn? Bestel hier je ticket.

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--