Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe gaat het met Eefje uit 'Je Geld of Mijn Leven'?

Crowdfunding voor behandeling kanker

Eefje Muller (30) ondergaat bijna een jaar geleden haar laatste chemo in Nederland. De dokter vertelt haar dat haar kanker niet te genezen is. Na een lange zoektocht vindt ze een behandeling in Duitsland, maar deze behandeling wordt niet vergoed. Eefje: “Wat ik nu meemaak, dat je ziek bent en ondertussen aan het vechten bent om geld op te halen, dat wil je gewoon helemaal niet.”

Deel:

Twee jaar geleden wordt bij Eefje baarmoederhalskanker ontdekt. Ze gaat een traject in met onder andere een zware twaalf uur durende operatie. Vervolgens krijgt ze van de oncoloog te horen dat alles weer helemaal goed is. Eefje en haar man Jehro pakken hun levens weer op. Toch krijgt Eefje na een tijdje pijnklachten in haar buik. De arts ziet geen reden voor onderzoek: pas na twee jaar zou er eventueel weer een tumor kunnen zitten, vertelt zij het stel. Na herhaaldelijk aangeven, wordt er tien maanden na de zware operatie een MRI-scan gemaakt. Jehro: “Toen kregen we het verschrikkelijke nieuws dat Eefje niet lang meer te leven zou hebben.” De kanker is terug - in een heel hardnekkige agressieve vorm.

‘De deur wordt continu voor je dichtgegooid’

Direct beginnen ze met levensverlengende chemokuren. Die chemo’s slaan enorm goed aan. Twee weken na de laatste chemo maken ze een MRI-scan. Jehro: “Die eerste tumor was nog te zien, een soort schijfje met twee uiteindes. 3,5 centimeter lang en 1,2 centimeter breed. Dat is het enige wat nog te zien was. Toen zeiden ze: ‘Ga maar naar huis om te wachten tot het weer terugkomt.’”

Niet voor jou

Na dit protocol, deze behandelingen, houdt het op voor Eefje in Nederland. Jehro: “We hebben gekeken, we hebben echt heel Nederland afgebeld. We dachten echt heel lang dat we in Nederland nog wel wat konden vinden. Dat iemand nog wel iets zou starten. Maar na maanden van zoeken en bellen kom je erachter dat er echt niets meer is in Nederland. De deur wordt continu voor je dichtgegooid.” Voor het type kanker dat Eefje heeft en de fase waarin ze zit, is geen protocol beschikbaar. Eefje: “Terwijl er misschien best wel dingen zijn die mij zouden kunnen helpen. Er wordt eigenlijk gezegd: ‘Nee, deze hulp of behandeling is er niet voor jou.’”   

Eefje en Jehro zijn, mede door vrienden en kennissen, gaan kijken of er over de grens mogelijkheden zijn. Lees hier verder over de behandeling die zij vonden in Duitsland. Deze behandeling wordt niet vergoed door de verzekering, waardoor Eefje en Jehro op zoek gingen naar een manier om de behandelingen te financieren.

Goed nieuws: dat is gelukt! Vanavond is te zien hoe het verder is gegaan sinds het geld bij elkaar is gespaard. Kijk op maandag 3 juni naar 'Je Geld of Mijn Leven' om 22.10 op NPO1.

Lees ook: Dana heeft uitgezaaide longkanker. "Leven met angst is geen leven. Nu leef ik met de dag."

--:--