Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe God sprak tot een geraffineerde crimineel

Voormalig Nederlands kampioen karate in 'De Verandering'

Danny Soto is Nederlands kampioen karate en staat bekend om zijn losse handjes. Niet alleen op de mat zijn ze bang voor hem, ook thuis en op straat zaait hij angst en verderf. 

Deel:

En dat terwijl hij als kleine jongen een verlegen moederskindje was. Geboren in een gezin waar een gewelddadige vader totaal zijn eigen gang gaat, groeit de kleine Danny op in een wereld vol angst en nare dromen. Thuis is hij het liefste ventje van de hele wereld, maar op school chanteert hij al snel zijn medeleerlingen. Zelfs zijn eigen zussen worden door hem afgeperst. Macht en geld. Daar draait alles om in Danny’s leven.

Zelfvoldane tiener

Hij is nog maar een jongen van 16 als hij vader wordt; zijn vriendin is een jonge vrouw van 23. De twee trouwen, maar hun huwelijk strandt al snel. Danny is een zelfvoldane tiener die het vaderschap totaal niet aankan en eigenlijk alleen maar aan zichzelf, geld en andere vrouwen denkt.

Louche zaken

Ondertussen begint zijn karatetalent op te vallen. Al heel snel doet Danny mee aan allerlei kampioenschappen en wordt hij gevreesd door zijn tegenstanders. “Hij ging altijd nét een stapje verder,” zeggen mensen die de Danny van toen kennen. Maar een glanzende carrière wordt in de kiem gesmoord als Danny zich inlaat met louche zaken. Hij is hard op weg een geraffineerde crimineel te worden, helemaal wanneer hij in contact komt met Zuid-Amerikaanse drugdealers. Zij halen hem over om op slinkse wijze drugs te importeren via een fruithandel.

Achtervolgingswaanzin

Het geld komt met bakken binnen en Danny waant zich in de hemel van geld, macht en genot. Maar als de Zuid-Amerikaanse drugdealers hem en zijn zoon bedreigen, sluipt de angst binnen. Danny begint aan achtervolgingswaanzin te lijden en slaapt soms op één nacht in twee of drie hotels. De angst om doodgeschoten te worden, beheerst zijn leven.

Op één van die waanzinnige nachten verstopt hij zich bij zijn moeder. Daar krijgt Danny een droom die zijn leven verandert. 

De Verandering | 9 september 18:25 | NPO2

De Verandering | Danny Soto

--:--