Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe je impact hebt in tijden van crisis? Deze kerk ontdekte het

Toen Niels de Jong in 2012 dominee werd bij Noorderlicht Rotterdam hadden hij en zijn gemeenteleden een wens: om impact te hebben op de mensen om hen heen. Maar hoe doe je dat? Niels kreeg de afgelopen weken een antwoord op die vraag.

Deel:

Een prostituee, die deze crisis aangrijpt om uit haar werk te stappen, ontvangt elke week van een twintiger een boodschappenpakket. Zomaar een voorbeeld van iemand uit Noorderlicht Rotterdam – de kerk waar ik werk – die zich laat inschakelen om mensen in de wijk te helpen. 

Het kost me niet veel moeite om meer van zulke voorbeelden te noemen. Zo bracht een stel afgelopen weekend een moederdagkadootje langs bij die alleenstaande moeder die in een afkickkliniek zit en niet naar buiten mag. Er is een vrouw die af en toe naar een speeltuin gaat met een kind om een moeder met een beperking te ontlasten. En twee kerels die nu zonder werk zitten, maar op dit moment helpen als ‘runners’ in een verzorgstehuis om het personeel daar te ontlasten. Allerlei gemeenteleden hebben bloemetjes bij ouderen langsgebracht. En een van de gemeenteleden werkt deze maanden vanuit huis werkt, maar geeft tegelijk ook een kind huiswerkbegeleiding ontlast zo de moeder, die de Nederlandse taal niet goed machtig is, met het thuisonderwijs. 

Hulpvragen opgelost 

Ik kan de lijst nog veel langer maken. Het zijn kleine dingen vaak, maar soms ook grote dingen (van laminaatvloeren die gelegd worden tot een ex-prostituee die aan een baan wordt geholpen tot tientallen mensen die wekelijks een warme maaltijd krijgen). En er wordt ook nog eens van alles bezorgd en verstuurd naar mensen die het lastig hebben in deze situatie: van kaartjes tot kleding, van voedsel tot supermarktbonnen, van laptops voor kinderen tot plantjes voor ouderen, van mondkapjes tot – het moet niet gekker worden – beha’s. In de What’s Appgroep Coronahulp komen al dat soort dingen langs en meestal is de hulpvraag binnen de kortste keren weer opgelost. 

Zoeken naar de invulling van impact 

Toen we in 2012 Noorderlicht Rotterdam begonnen hebben we een missie opgesteld waarin het woord ‘impact’ viel. Daar achteraan stond ‘door Jezus te volgen’. Dat wilden we graag, maar we wisten toen eerlijk gezegd niet zo goed hoe we dat woord moesten realiseren. In ieder geval wilden we voorkomen dat wijkbewoners alleen zouden merken dat Noorderlicht bestond omdat er op zondag wat meer fietsen bij de kerk stonden (of doordat de schaarse parkeerplekken ingenomen waren door kerkbezoekers). 

De missie heeft ons de afgelopen jaren voor ogen gestaan. Het is zoeken gebleven hoe we dat doel invulling konden geven. Soms lukte het wel, soms ook niet. We investeerden in contacten met organisaties in de wijk en met maatschappelijk werkers, we zetten de deuren open van de kerk, we begonnen diverse projecten voor en door mensen uit de wijk. Zo kregen we een heel netwerk met werkers uit de wijk en mensen in de wijk. Uit dat netwerk kwamen al heel wat hulpvragen op ons pad, maar nog nooit zoveel als nu.    

Het goede doen voor mensen 

In de loop van de jaren vroeg ik me geregeld af of we nit al te zeer naar binnen gekeerd raakten doordat we als kerk waren gegroeid. Geregeld twijfelde ik of iedereen die nieuw aanhaakte wel begreep wat we als kerk wilde betekenen voor de wijk. 

In deze coronatijd heb ik die twijfel niet meer. Ik ben simpelweg trots op al die gemeenteleden die het woord ‘impact’ handen en voeten geven. Het zijn er meer dan ooit die in alle bescheidenheid, mede namens de kerk, het goede proberen te doen voor mensen. Die zoveel mensen laten merken dat er aan hen gedacht wordt. Die zoveel mensen laten voelen dat er mensen zijn die hen de moeite waard vinden. Die aan zoveel mensen doorgeven dat ze er toch niet alleen voor staan. 

Dit is de impact waar we naar zochten in 2012. Het is impact die wat wegheeft van de impact die Jezus had toen hij rondwandelde op deze aarde. 


Wil je met je kerk of groep ook iets betekenen voor anderen in je wijk? Meld je dan aan bij nietalleen.nl, het platform dat lokale hulpinitiatieven en hulpvragers aan elkaar verbindt.

Geschreven door

Gastauteur

--:--