Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe Jorien, Eva en Marijke vruchtbaar leven ondanks een onvervulde kinderwens

'Ik ben allereerst een kind van God en niet ‘een vrouw die geen kinderen kan krijgen’

Jorien Ouweneel (45), Eva van de Kraats (26) en Marijke Verheul (28) hebben een (nog) onvervulde kinderwens. Aan den lijve ondervonden zij hoe eenzaam en onbegrepen je je kunt voelen als leeftijdsgenoten zwanger raken, terwijl jouw armen leeg blijven. Ze besloten hun krachten te bundelen en een event te organiseren voor lotgenoten. Ze willen laten zien hoe je ondanks je verdriet en pijn een vruchtbaar leven kunt leiden.

Deel:

“Het woord vruchtbaar kan pijnlijk zijn, wanneer jij of je man te horen hebben gekregen dat je onvruchtbaar bent”, weten de dames. Daarom willen zij graag laten zien dat je in Gods ogen nooit onvruchtbaar bent.

Dochters van God

Ze stellen zichzelf voor als geliefde dochters van God. Dat God op de eerste plaats komt in hun leven, wordt tijdens het gesprek duidelijk. Marijke werkte een aantal jaar in de jeugd-ggz en studeert nu orthopedagogiek. Ze geeft aan dat haar onvervulde kinderwens niet de grootste plek in haar leven inneemt. “Ik ben allereerst een kind van God en niet ‘een vrouw die geen kinderen kan krijgen’.” Marijke en haar man hebben besloten om uit de medische molen te stappen. Ze nemen daarin de ruimte voor alle emoties, gevoelens en ook om te zoeken naar Gods plan. Dat betekent niet dat ze nooit een traject ingaan, maar voor nu is het oké zoals het is. Zij zien uit naar wat God gaat doen.

We merken dat heel veel mensen zich geen raad weten met onze onvervulde kinderwens”

“In onze maatschappij is het soms heel lastig om te gaan met lijden en onbeantwoorde vragen of onvervulde verlangens”, weet Marijke. “We merken dat heel veel mensen zich geen raad weten met onze onvervulde kinderwens en dit graag voor ons zouden oplossen. Als ik er met iemand over praat, krijg ik regelmatig wonderverhalen te horen van mensen die wél zwanger zijn geraakt. We vinden het lastig om lijden en gebrokenheid te ervaren, want God is toch ook een God van wonderen?” Volgens Marijke is dat zeker waar, ze vertelt daarover: “Vaak hebben we zelf vaak al ingekleurd wat dat wonder dan moet zijn. Het is mijn ervaring dat God er juist in deze gebrokenheid is en dat Hij je hier doorheen wil helpen. Er komt een tijd dat er geen gebrokenheid meer zal zijn, maar zo ver is het nog niet. Tot die tijd zal er in het leven van iedereen gebrokenheid zijn. Bij de één wat meer zichtbaar dan bij de ander.”

Een gesprek van hart tot hart

Eva houdt van taart en feestjes en heeft hier haar werk van gemaakt. Ze is weddingplanner en bruiloftstyliste. “Al zolang ik mij kan heugen, wil ik moeder worden. Tot nu toe is mijn kinderwens onvervuld gebleven.” Uit onderzoek is gebleken dat niets een zwangerschap in de weg staat. “Ergens geeft dat rust. We mogen starten met een medisch traject, maar nu kiezen we ervoor dat even te laten rusten.”

Deze situatie doet wel meer met haar dan ze van tevoren had gedacht. “Zelf had ik nooit gedacht dat ik een uitnodiging voor een babyshower of een kraamfeest zou afzeggen omdat het te confronterend is. Hierover eerlijk zijn naar mijzelf en anderen toe helpt daarbij.”

Ik had nooit gedacht dat ik een uitnodiging voor een babyshower zou afzeggen omdat het te confronterend is

Marijke en Eva kennen elkaar van Xpand, waar zij het LOI-traject volgen. LOI staat voor Leaders of Influence en helpt mensen hun plek in de maatschappij te ontdekken. “We reden met elkaar naar een event en kregen onverwachts een gesprek van hart tot hart”, herinnert Eva zich. “Al snel bleek dat we allebei een onvervulde kinderwens hebben.” Ze vindt het bijzonder fijn om met iemand te praten die haar begrijpt en geen oordeel velt. Of met een opsomming komt van eindeloze voorbeelden van stellen die succesvol dit of dat hebben geprobeerd om zwanger te raken. “Ons gemis mocht er gewoon zijn. Tegelijkertijd kwam het pijnlijke besef dat we maar bij weinig mensen ons hart konden luchten.”

Ze voelen beiden dat ze hier iets mee moesten doen. “We wilden met dit thema aan de slag en vrouwen die hetzelfde meemaken bemoedigen en helpen.” Zowel Marijke als Eva zijn hiervoor gaan bidden en kregen een bevestiging van God in hun hart. Eva: “Ik heb Marijke geappt en gezegd dat ik geloofde dat we hiermee aan de slag moesten gaan. Ik zag een evenement voor me waar we vrouwen ontmoeten en als zussen om elkaar heen gaan staan. Marijke stuurde terug: ‘dat is grappig, mijn LOI-mentor/coach Jorien Ouweneel post zojuist op Instagram dat zij ook het verlangen heeft om vrouwen met een onvervulde kinderwens bij elkaar te brengen.’” Marijke besluit meteen contact op te nemen met Jorien, die ook haar eigen praktijk heeft: Mijn leven is OK.

Roeping

Jorien had als klein meisje maar één groot verlangen: moeder worden. Een droom die in duigen viel toen zij en haar man kinderloos bleven. Na veel pijn en strijd kon zij haar diepste verlangen loslaten en zich als coach inzetten voor andere onvruchtbare echtparen en singles. “Wil je als stel of single vruchtbaar leven, ook als de kinderwens onvervuld blijft, dan is het noodzakelijk om je verdriet aan te kijken en om er doorheen te gaan. Erken wat je hebt verloren om daardoor ook weer verder te kunnen, zodat je op een andere manier vruchtbaar kunt zijn. Anders dan je wellicht had verwacht, maar niet minder!”

Erken wat je hebt verloren om daardoor ook weer verder te kunnen

In haar gedachten kwam steeds de term ‘vruchtbaar leven’ naar boven. “Ik ben ervan overtuigd dat God ons allemaal op een bijzonder manier wil gebruiken en dat we vruchtbaar kunnen leven voor Hem. Tegelijkertijd geloof ik dat je hier andere mensen bij nodig hebt, die je ondersteunen en aanmoedigen. Daarom liep ik al een tijdje met de gedachte rond om een platform te starten met de naam Vruchtbaar Leven. Marijke nam precies op het juiste moment contact met mij op, want het was mijn verlangen om dit met meerdere mensen te doen.”

Vruchtbaar Leven

In de maatschappij en binnen de kerk ligt de focus vaak op gezinnen. “Als kinderloos stel of single kun je je hierdoor een buitenstaander gaan voelen en het idee krijgen dat je leven zinloos of betekenisloos is”, weten Jorien, Eva en Marijke. “Wij geloven dat je oké bent zoals je bent. God heeft ieder mens talenten gegeven. Hij wil dat je deze uitpakt en niet blijft steken in dat ene wat er niet is. Doe je dat wel, dan wordt al het andere een tweede keuze. God wil dat we leven in vreugde, volheid en overvloed”, bepleiten zij. Ze willen met het platform Vruchtbaar Leven vrouwen hierin bemoedigen en stimuleren.

Voordat het zo ver is, willen zij op zaterdag 18 maart in de Best Life Church te Utrecht starten met een live event vol bemoediging, ontmoeting en inspiratie. Speciaal voor vrouwen die net als Marijke, Jorien en Eva (nog) ongewenst kinderloos zijn. “We weten hoe het is om jezelf eenzaam te voelen in gezelschappen. Hoe fijn is het om je een dag te begeven onder vrouwen die allemaal in eenzelfde soort situatie zitten? Waarbij je niet alles hoeft uit te leggen, maar dat je elkaar met een paar woorden of een blik verstaat. Een dag waarop alles er mag zijn, met een lach en een traan.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Kijk voor meer informatie en het dagprogramma op de site van Vruchtbaar Leven: https://vruchtbaarleven.nl/evenement/

Geschreven door

Rita Maris

--:--