Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe maak je vriendinnen? 6 tips

Vriendinnen maken gaat niet altijd vanzelf. Maar iedereen heeft vrienden nodig! Deze tips helpen je misschien verder.

Deel:

Vriendinnen maken vinden we allemaal belangrijk. Maar soms loopt het anders. Misschien ben je net verhuisd, en moet je opnieuw beginnen. Misschien voel je je onhandig of verlegen. Of misschien had je jarenlang een goede vriendin, maar is ze je ontvallen. 

Tip 1: Zorg goed voor jezelf

Wees eerst en vooral een vriendin voor jezelf. Wie goed voor zichzelf zorgt, kan het beste van zichzelf geven.

Tip 2: Gezonde eigenwaarde

Heb je naaste lief als jezelf, zegt Jezus. Als je ten diepste niet van jezelf houdt, hoe kun je dan oprecht en zonder voorwaarden van een ander houden? Aanvaard dat je de moeite waard bent en leef daaruit. Daarmee word jij sterker en stabieler en stap je ook vrijer en gelijkwaardiger in een vriendschap.

Tip 3: Stel je kwetsbaar op

Een werkelijke verbinding kan alleen tot stand komen als je je kwetsbaar opstelt. Als je eens gekwetst bent, is het logisch dat je in eerste instantie terughoudend bent. Dat is ook niet erg, je mag een relatie rustig opbouwen.

Tip 4: Laat teleurstellingen uit het verleden je toekomst niet beïnvloeden

Besef dat je niet door mogelijke nieuwe contacten gekwetst bent, maar door iemand anders. Leg de last van jouw gekwetstheid dus niet op de ander en verwacht niet dat alles van haar kant komt, voordat jij jezelf laat zien. Anders komt er geen verbinding die je sterkt en kracht geeft, waardoor je teleurstellingen ook weer makkelijker kunt incasseren.

Tip 5: Ga actief relaties aan

Leg contacten en kijk wat er uit voortvloeit. Leg er niet de druk op dat er een vriendschap moet ontstaan. Wees actief en betrokken, werkelijk geïnteresseerd, stap op iemand af, stuur een kaartje, pak mogelijkheden om mensen te ontmoeten op en vergroot je kennissenkring. Houd het luchtig en laat tegelijkertijd merken dat je open staat voor meer contact.

Tip 6: Geven en ontvangen

Geef anderen niet iets om terug te krijgen, want dan zijn je motieven niet zuiver. Tegelijkertijd is het wel belangrijk dat er een gezonde balans bestaat tussen geven en ontvangen.

Ben je benieuwd welk type vriendin jij bent? Doe hier een test! 

Tekst: Corina Schipaanboord

Geschreven door

Corina Schipaanboord

--:--