Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe racistisch ben jij? Test je onbewuste vooroordelen

‘Ik ben racistisch’ of ‘Ik discrimineer’: We zeggen het niet graag over onszelf en misschien hebben we ook helemaal geen racistische gedachten. Maar hoe zit het eigenlijk met onze verborgen voorkeuren? NieuwLicht zet drie anonieme tests voor je op een rij. Bekijk welke test het beste bij je past en kom erachter wat voor onbewuste voorkeuren jij hebt.

Deel:

Onderhuids

De test van Onderhuids checkt in circa tien minuten je verborgen voorkeuren op het gebied van huidskleur of afkomst. Aan de hand van je primaire reactie op bepaalde foto’s bekijkt de test of het voor jouw brein makkelijker is om positieve eigenschappen aan een lichte huidskleur of Nederlandse achtergrond te koppelen dan aan een donkere huidskleur of Marokkaanse achtergrond, en andersom. Nadat je primaire reactie is getest, word je ook gevraagd informatie in te vullen over je persoonlijke achtergrond en je (maatschappelijke) standpunten.

Doe de test

Impliciete Associatie Test Harvard

De meest uitgebreide test in dit rijtje is de test die Harvard University heeft ontwikkeld. Op de pagina waarop de test te vinden is, heb je de mogelijkheid te kiezen uit zeven verschillende testonderwerpen. Naast huidskleur en ras kan je hier ook je onbewuste voorkeuren over bijvoorbeeld gewicht, huidskleur of landen testen. In iedere test wordt uitvoerig gevraagd naar je eigen opvattingen over het gekozen onderwerp.

Doe de test

Discriminatie.nl

Als je kijkt op Discriminatie.nl vind je allerlei soorten van discriminatie. Ook hebben ze cijfers gepubliceerd in rapporten als 'Discriminatie cijfers 2021' en 'Deltaplan tegen discriminatie'. Je kan op deze website ook discriminatie melden als je er zelf mee te maken krijgt of het ziet gebeuren.

Ben jij je door het doen van een test bewust geworden van onverwachte voorkeuren voor een bepaalde huidskleur of een bepaalde afkomst? Kijk wat je zelf kan doen om deze vooroordelen tegen te gaan en de strijd tegen racisme aan te gaan.

--:--