Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe reageer je wanneer je leven op zijn kop staat?

‘Verlies de moed niet…’

Voor je er erg in hebt, kan je leven door onverwachte gebeurtenissen op zijn kop staan. Het overkwam Carianne Ros ook. In haar blog vertelt ze hoe je met dit soort situaties kunt omgaan.

Deel:

De afgelopen weken waren vrij apart. Even in een notendop: ik kreeg zelf een fietsongeluk, waarbij ik geschept werd door een auto. Toen ik net opgeknapt was, viel mijn man van een 4 meter hoge ladder en toen hij weer hersteld was, viel mijn vader (die in het appartement onder ons woont) van zijn fiets en kon ineens amper nog lopen. Gemene deler? Enorm veel pijn! En natuurlijk moest de rest van de werk- en gezinstent ook nog draaiende gehouden worden. Het was makkelijk geweest om alles in chagrijnigheid op elkaar af te reageren … maar leven vanuit Jezus’ vrede werd onze uitdaging!

Hoe kunnen we Jezus’ vrede in ons hart bewaren?

1. Jezus’ vrede

Jezus zei in Johannes 14:27: ‘Ik laat jullie mijn vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet.’ Jezus vrede is enorm krachtig, omdat het ons leert om te leven in rust en vertrouwen. Zijn vrede zorgt ervoor dat we niet wankelen, maar dat we gewoon kunnen blijven doen wat God van ons vraagt om te doen, ook als het moeilijk wordt. En daarom is die vrede ook vaak het eerste wat de duivel probeert te jatten. Hij wil dat je leeft vanuit angst en zorgen, zodat je Gods liefde niet meer ziet.

Maar Jezus’ vrede is een vrede die alle verstand te boven gaat. Zijn vrede is er niet pas als alle omstandigheden goed zijn, zijn vrede is er door alle omstandigheden heen! En zijn vrede geeft niet alleen rust en vertrouwen, maar zelfs vreugde, ook al valt er eigenlijk niets te lachen. Het maakt je vriendelijk, ook al verrek je van de pijn. Het geeft je geduld, ook al is het moeilijk om afhankelijk te zijn van een ander. Zijn vrede geeft hoop en liefde… in welke situatie dan ook!

2. Lijden hoort bij het leven, maar Jezus is erbij

We leven in een wereld die niet gezond is. Daar waar de schepping oorspronkelijk prachtig en perfect was, kwam er door de zondeval lijden en verval. Er is niemand die geen lijden – meemaakt in zijn of haar leven. Maar dat lijden heeft niet het laatste woord. Als je wilt leven vanuit Jezus’ vrede, dan is het belangrijk om te beseffen dat er lijden – klein of groot - zal komen, zodat je niet verrast zult zijn als het zich aandient. Het heeft daarom ook geen enkele zin om boos te worden of om het onrechtvaardig te vinden dat jij moet lijden.

Nee, vaak kun je je er niet op voorbereiden. En hoe goed je ook verzekerd bent, niemand kan zich verzekeren tegen ‘niet lijden’. Zelfs je geloof in Jezus zal je niet (altijd) beschermen tegen de pijnlijke momenten van het leven. En als je bidt om vrede, belooft Jezus niet: ‘Nu zal je nooit meer iets ergs overkomen…’ Maar Hij belooft wel: ‘Wat er ook gebeurt, Ik ben bij je!’

3. Kies voor Jezus’ vrede

Als je een lerende houding hebt in het leven, kun je overal wel wat van leren; ook (en misschien wel júist) van het lijden wat je door moet maken. Nee, natuurlijk kies je er niet voor om pijn te hebben, om verdrietig te zijn, om te moeten rouwen, om teleurgesteld te raken, om ontmoedigd te worden, om … Maar áls het je dan overkomt, dan kun je kiezen wat jouw reactie op dat (moment van) lijden zal zijn. Word je boos en opstandig? Blijf je hangen in verdriet en pijn? Of stel je je vertrouwen op God en bid je om Jezus’ vrede in je hart? Als je je in het moeilijke of pijnlijke wat je overkomt, richt op Jezus, dan wil Hij je niet alleen zijn vrede geven, maar zal Hij ook jouw ogen openen, zodat je kunt zien hoe God dit moment van pijn of verdriet kan gebruiken in jouw leven om je een mooier mens te maken. Want wat er ook gebeurt: jij bent en blijft zijn geliefde kind en Hij heeft het beste met je voor!

Tekst: Carianne Ros

Geschreven door

Carianne Ros

--:--