Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe word je een moedig mens?

Een buik van elastiek. Oksels die aanvoelen alsof je in een tropisch regenwoud staat. Soms zijn er van die momenten waarop je iets wilt of moet doen, maar tegelijkertijd het liefst heel hard wilt wegrennen. Hoe word je een moedig mens? Therapeut Carianne Ros geeft drie tips.

Deel:

In de Bijbel staan vele voorbeelden van mensen die moedig zijn: mensen die het lef hadden om bepaalde dingen te doen die anderen niet deden of niet durfden. Neem bijvoorbeeld Noach. Het is nogal wat om jarenlang aan een boot te bouwen, terwijl het nog nooit geregend heeft en iedereen je uitlacht! Of Ruth die bereid was om haar depressieve schoonmoeder te volgen naar een land waar ze nog nooit geweest was en geen mens kende.

Moedige mensen oogsten respect en waardering, want het zijn de moedige mensen in de wereld die grootste prestaties leveren. We kijken op tegen mensen die dingen doen die we zelf eigenlijk niet durven. Maar ben je alleen moedig als je grote dingen doet? Welnee, gelukkig niet! Je bent net zo goed moedig als je nee zegt tegen een bepaalde verplichting, terwijl je weet dat ‘ze’ daar moeilijk over gaan doen. Of als je tóch die sollicitatiebrief de deur uit doet, terwijl je eigenlijk bang bent om afgewezen te worden.
 

Zo word je een moedig mens:

1. Vertrouw erop dat de heilige Geest je wil leiden

Het is makkelijker om ergens ja of nee tegen te zeggen als je weet dat het Gods wil is. Bid dus dat de heilige Geest je zal leiden in alle keuzes die je maakt. Als je weet dat God je geroepen heeft om een bepaalde taak te doen, vraag dan of Hij je ook de moed wil geven om het te volbrengen. “De liefde laat geen ruimte voor angst,” staat er in 1 Johannes 4:18. Dus ben je bang? Durf je iets niet, waarvan je weet dat je het wel moet doen? Bid om Gods onvoorwaardelijke liefde. En weet dat, wat je ook doet, God zelf bij je is; Hij laat je nooit, maar dan ook nooit in de steek!

2. Denk niet teveel na: ga gewoon!

Kijk eens naar kinderen. Ze vinden dingen spannend, maar de nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen wint het toch vaak van hun angst. Wij volwassenen denken vaak veel te veel na over de mogelijke consequenties. Maar het is helemaal niet interessant wat er eventueel, twijfelachtig, misschien zou kunnen gebeuren … Zeg tegen jezelf dat je een moedig mens bent en gá gewoon! Jezelf bemoedigende woorden toespreken, zal je zeker sterker maken. En als je gedaan hebt wat je moest doen: beloon jezelf dan voor het dóen, ongeacht het resultaat.

3. Zoek motiverende mensen op

Misschien voel je je in je eentje niet zo moedig. Als dat zo is: zoek dan mensen om je heen die je zullen bemoedigen en stimuleren om de juiste keuzes te maken en om door te zetten! De vijand is er altijd op gericht om mensen te ontmoedigen, omdat hij weet dat ze het dan makkelijk zullen opgeven. Maar opgeven is geen optie, als God je geroepen heeft om iets te doen! Dus: vraag aan mensen om je niet alleen te bemoedigen, maar ook om voor je te bidden, zodat je stand kunt houden in de geestelijke strijd die er mogelijk op je afgevuurd wordt.

Soms kun je wel een extra steuntje in de rug gebruiken. Deze afspeellijst met liederen bevat teksten waar je moed uit kunt putten! 

Geschreven door

Carianne Ros

--:--