Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe word je liefdevoller?

Stoomcursus Praktisch Geloven #10

"Het meeste van deze is de liefde," zegt de Bijbel. Liefde is groter dan geloven en hopen. Maar groei je daarin? Het laatste onderwerp in deze tiendelige stoomcursus Praktisch Geloven.

Deel:

Al eerder gaf ik hier 10 tips voor, maar dat is misschien wel wat veel van het goede. Daarom nu wat eenvoudiger. Ik denk dat deze hele stoomcursus neerkomt op groeien in liefde, vandaar dat ik hiermee eindig. Het is ook een mooi onderwerp om het jaar mee te beginnen.

Verander je ritme
Liefde is het beste met een ander (of jezelf) voorhebben. Je wenst diegene alle goeds toe, en omdat het een echte wens is, zet je je daar ook voor in. En daar horen ook allerlei warme gevoelens bij. Maar de kern is dat je het beste met iemand voorhebt.

Mensen zijn van nature in staat tot liefhebben

Mensen zijn van nature in staat tot liefhebben. Bijna iedereen kent empathie, trouw, toewijding, genegenheid. Wie dat niet kan, beschouwen we als ernstig geestesziek. In alle culturen en stammen zien we prachtige voorbeelden van diepe liefde, waarbij mensen zich opofferen en alles overhebben voor de ander. Jezus heeft dat ook laten zien, maar dat hij een voorbeeld van liefde is, is niet wat hem uniek maakt. (Over wat hem wél uniek maakt, schreef ik eerder.)

Het gaat erom je leven zo in te richten, dat je liefde meer de ruimte krijgt en kan gaan bloeien. Je kunt het wel heel erg willen, maar de menselijke wil is vrij zwak. Voor je het weet zijn al je goede voornemens weer vervlogen. Verander je omgeving en jij verandert. Buig je ritme om en jij buigt om.

Er worden allerlei tips gegeven om liefdevoller te zijn. "Houd eerst van jezelf" is waarschijnlijk de bekendste. Dat is een tamelijk nutteloos advies: het werkt vaak andersom, dat als jij van iemand houdt, jij ook van jezelf gaat houden, en het is ook een veel te groot project, waar je een heel leven mee zoet kunt zijn: moet je echt een heel leven wachten voordat je zelf liefdevoller kunt worden?

Mensen die druk zijn kijken anderen niet meer aan

Gaten in je agenda
Het belangrijkste is dat er gaten in je agenda zitten. Met een volgeplempte planning heb je helemaal geen ruimte om nog iets bijzonders voor een ander te doen – ook niet voor jezelf trouwens. Dat blijkt ook uit allerlei experimenten: mensen die druk zijn kijken anderen niet meer aan, zien niet wat er aan de hand is. Je blik vernauwt zich, letterlijk: je kijkt alleen nog maar recht vooruit.

Mensen met gaten in hun agenda lopen langzamer, kijken meer om zich heen en stoppen ook eens voor een praatje. Je kunt improviseren. Liefde heeft tijd nodig. Als het een agendapunt wordt dat je er nog weer extra tussen propt, gaat het echt niet gebeuren. Maar het leuke is: omdat mensen zo van nature liefde zoeken, zal het bijna automatisch gebeuren als je planning leger wordt. Heb je geen cursus, opleiding of goeroe voor nodig.

En dan is het gewoon beginnen. Voor mijn part hang je je keuken vol met post-its met mooie zinnetjes over de liefde, zodat het een beetje in je onderbewuste blijft rondzingen. In elk geval is het een kwestie van íets doen.

Het punt is namelijk dat wat je doet zich gaat herhalen in je en groter wordt. Je gaat merken hoe het voelt, je krijgt er schikt in, je bouwt ervaring op. Een eerste stap is altijd het lastigste. De tweede stap alweer minder. De tiende stap gaat bijna vanzelf. Maar om bij die tiende stap te komen, waar je dus bijna automatisch iets liefdevols doet, moet je wel die eerste stap zetten.

stoomcursus-praktischgeloven-sticker-schaduw

Dit is de tiende en laatste aflevering van deze stoomcursus Praktisch Geloven. Vorige week was deel #9: hoe dien je God in je werk?

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--