Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe word je liefdevoller? (10 tips)

10 liefdesadviezen vanuit de kloostergemeenschap

Als je ernaar vraagt, wil bijna iedereen wel een persoon worden met meer liefde. Maar hoe doe je dat? Hier 10 tips.

Deel:

Ook Jezus roept meermalen op om anderen lief te hebben. Maar het wordt nog niet zo duidelijk hoe je dat praktisch vormgeeft. Je zou kunnen zeggen: door je aan een selectie van Mozes’ wetten te houden, maar dan is het nog steeds lastig hoe je dat in deze tijd doet, en vooral: wetten blijven aan de buitenkant.

De vraag is dus: hoe wordt liefde meer iets van jezelf? Hoe word je een liefdevoller mens? Hier 10 adviezen die in de christelijke traditie zijn ontwikkeld, waaronder in kloostergemeenschappen:


1. Zeg sorry
Iemand anders zwartmaken in je hoofd is soms makkelijker dan toegeven dat je zelf ook tekortschiet. Juist dat kan echter de ruimte geven om weer liefde voor die ander te voelen. Ga naar iemand toe en erken je fouten. Als het lastig is om het rechtstreeks te zeggen, schrijf het op. Je zult merken dat je hart zich opent.


2. Geef
Als je iets aan iemand geeft, ga je diegene meer waarderen, blijkt uit diverse onderzoeken. Je krijgt sterkere spieren door te sporten, je wordt een betere piloot door te trainen in een simulator, zo word je ook een mooier mens door… iets moois te doen.


3. Doe alsof
Dit lijkt op het vorige advies. Iemand vriendelijk bejegenen, ook al blijft je hart daarbij soms ‘achter’, kan toch helpen. Je liefde gaat dan namelijk niet van binnen naar buiten, maar andersom, van buiten naar binnen. Je daden inspireren je gevoelens. Dat komt deels omdat je vriendelijkheid meestal ook vriendelijkheid bij die ander oproept en je daarmee mooiere kanten van diegene ziet.


4. Complimenteer
Zeg nooit iets over een ander, wat je niet tegen diegene zou zeggen. Roddelen doen we om ons aan onze gesprekspartner te verbinden, maar tegelijk scheppen we zo nieuwe afstand tot ons ‘slachtoffer’. Maar wat als we er een sport van zouden maken iedereen die we langer dan een minuut spreken, een compliment te geven?


5. Vergeef
Vergeven is niet andermans fouten wegstoppen of negeren, maar die in perspectief plaatsen. Besef dat het onjuist was wat je is aangedaan, maar dat diegene meer is dan dat. Probeer je te concentreren op die anderen kanten en schrijf bijvoorbeeld 10 mooie eigenschappen van diegene op. Dit geeft ruimte om ook meer liefde te voelen.


6. Bedank
Oefen jezelf erin dagelijks minstens 10 keer dankjewel te zeggen. Eindig bijvoorbeeld de dag door 10 dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Het mooiste is het concreet tegen iemand te uiten: je lief, een vriend(in), een collega, God. Als je beseft hoeveel je gekregen hebt, heb je ook meer te geven.


7. Leef je in
Verplaats je in iemands leven. Neem er de tijd voor om te bedenken waarmee diegene worstelt. Schrijf minstens 10 zaken op wat je denkt dat iemand moeilijk zal vinden. Stel je je vervolgens voor hoe je daarmee omgaat.


8. Zegen
Denk aan iemand die je liefhebt of juist iemand die je lastig vindt, en wens diegene het beste. Bid voor concrete zegeningen in diens leven. Vraag God of hij deze persoon gelukkiger, succesvoller en liefdevoller wil maken. Het zou zomaar kunnen dat jíj degene wordt die daaraan gaat bijdragen…


9. Ontvang
Soms zijn we vriendelijk voor anderen maar hard voor onszelf. Stop daarmee. Het put je uit en maakt dat je liefde voor anderen uiteindelijk uitdroogt. Iedereen heeft het nodig om ‘bij te tanken’. Liefde voor anderen betekent ook liefde voor jezelf. Wat zou je anders doen in je leven als je ‘verliefd’ was op jezelf? Wat zou je tegen jezelf zeggen?


10. Zet liefde centraal
We weten dat Jezus liefde het allerbelangrijkste vond en ‘officieel’ vinden we dat ook, maar is dat écht zo? Vraag jezelf af hoe je zou leven als liefde werkelijk centraal stond. Als het je belangrijkste doel was. Welk ‘tegenstemmen’ hoor je nu? Welke argumenten heb je paraat waardoor je dit toch niet zo’n aanlokkelijk idee vindt? Onderzoek die argumenten. Zijn ze waar? Kun je ze volhouden?


Auteur: Reinier Sonneveld

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--