Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe zit het met popmuziek?

Met tips van jongerenwerker Corjan

Als mijn zoon en ik in de auto zitten, moet de zender op Q-Music of 538. Zo niet, dan gaan de oordopjes in. En dan al die verhalen over bijvoorbeeld Beyoncé en andere artiesten die duivelse tekens maken tijdens hun optredens. Kortom, ik wil die muziek niet in huis, maar ook niet continu strijden over zijn muzikale voorkeur.

Deel:

Muziek is voor veel tieners heel belangrijk. Het helpt hen om (soms heftige) emoties te reguleren. Even afreageren door een lekkere discoplaat op te zetten, of een relaxed liedje afspelen om rustig je huiswerk te kunnen maken. Maar het gaat verder dan dat; muziek is gekoppeld aan levensgebeurtenissen. Denk aan dat ene nummer dat gedraaid werd op de begrafenis van opa, of het nummer waarop je voor het eerst met je vriendje op het schoolfeest schuifelde.

Terugspoeltechnieken
Ik kreeg vroeger van mijn jeugdleider een boekje over popmuziek in handen gedrukt. Het had de titel: Welke muziek maakt u ziek? Ik vond het te gek, het boekje ging over artiesten die hun ziel aan de duivel hadden verkocht en zogenaamde terugspoeltechnieken (‘backmasking’) in hun muziek verstopten. Mijn vrienden en ik schroefden thuis onze cassettebandjes gelijk open om de tape andersom op te winden en de muziek omgedraaid af te spelen! De goedbedoelde waarschuwingen maakten de fascinatie voor de ‘satanische’ muziek er alleen maar groter op.

Opgeheven vingertje
De uitdaging waar jij als opvoeder voor staat, is om je tiener te helpen in het groeien in geestelijk onderscheidingsvermogen. Je kind volledig afsluiten van popmuziek, is een haast onmogelijke opgave, want muziek is overal. Veel christelijke documentaires en boekjes over popmuziek schieten dan ook tekort, omdat ze blijven steken in het opgeheven vingertje of het aanwakkeren van angst. Uiteindelijk helpt dit tieners niet om goed om te gaan met muziek. Maak van popmuziek een kans om je kind geestelijk te laten groeien!

Muziek-luisteren

5 Tips
1. Weeg af: is muziek voor jouw kind een soort ‘muzikaal behang’, of functioneert de muziek als een soundscape, een wereld waarin je kind helemaal opgaat en waaraan het zijn identiteit ontleent? Welk verschil maakt dit in de benadering die je kiest?
2. Bespreek popmuziek eens via de stoplichtmethode: is het nieuwste liedje en de videoclip van Katy Perry of Broederliefde ‘groen, oranje of toch wel echt rood’? Licht je antwoord aan elkaar toe.
3. Bedenk eens een alternatief criterium om muziek te kunnen afwegen: denk even anders dan ‘duivels versus niet duivels’. Wat te denken van het criterium ‘vrouwvriendelijk’. Welke videoclips met halfnaakte vrouwen die met hun billen moeten schudden, vallen af in deze benadering?
4. Je kunt het ook eens helemaal van de andere kant bekijken: zou er een alternatieve complottheorie kunnen zijn? Op welke plaatsen is God achter de schermen aanwezig in de popmuziek? Welke mooie liedjes staan er in de Top 40?
5. Zet popmuziek in bij een geloofsgesprek. Daag tieners eens uit om bij een gelezen Bijbelgedeelte een liedje uit hun popmuziek-playlist te kiezen dat correspondeert met de Bijbeltekst!

Let-the-music-play

Speltip 
Young & Holy en JOP (Jeugdwerk van de Protestantse Kerk) ontwikkelden een paar maanden geleden een heus spel over popmuziek en geloof. 'Let the music play' maakt dat jongeren muziek delen, verhalen vertellen 
en verwoorden waar zij in geloven. Het is een spel waardoor ze elkaar beter leren kennen en gesprekken zich verdiepen.

Geschreven door

Corjan Matsinger

--:--