Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Honderden kerken sluiten komende jaren hun deuren

'Kerk te koop' in 'Randland'; zaterdag, 19.20 uur, NPO 2

Deel:

De komende jaren sluiten in Nederland honderden kerkgebouwen hun deuren. Tot 2030 kan dat aantal oplopen tot zo’n duizend katholieke parochies en protestantse kerken. Te weinig kerkgangers, te weinig inkomsten, te weinig vrijwilligers om de boel draaiende te kunnen houden, merkt verslaggever Jos de Jager in Randland (EO). 

In het Overijsselse Langeveen zal de parochie in 2025 ‘aan de eredienst worden onttrokken’ zoals dat officieel heet. De kerkgangers voelen zich overvallen door het ingrijpende besluit van het bisdom. Zanger Alwie Kroeze, die hier werd gedoopt, ter communie ging en er trouwde, bezingt het droeve einde dat zijn kerk te wachten staat. Ondertussen hopen zijn dorpsgenoten stiekem nog op een wonder.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Alwie Kroeze Langeveen Randland Jos de Jager
Jos de Jager luistert in 'Randland' naar Alwie Kroeze, die het einde van zijn kerk bezingt.

In Zeeuws-Vlaanderen ligt de strijd om het behoud van de kerken alweer enkele jaren achter hen. In kleine dorpen als Stoppeldijk en Graauw staan de kerkgebouwen te verloederen. De kleine kerk van het dorp Terhole heeft inmiddels een andere bestemming gekregen. Maar Ton, de 80-jarige klokkenluider zorgt er nog altijd voor dat de kerkklok haar werk blijft doen.

De dorpsgenoten van zanger Alwie Kroeze hopen nog op een wonder

Minimaal drie keer per week kruipt Ton de toren in om de klok te onderhouden. De slaande kerkklok is eigenlijk het enige ‘kerkgevoel’ dat is overgebleven in de gemeenschap.

Randland: 'Kerk te koop'

Verhalen van mensen die letterlijk of figuurlijk aan de rand van de samenleving staan. De makers kiezen daarbij vooral het gebied buiten de Randstad als hun werkterrein. Randland schetst hoe actuele kwesties het leven raken van de mensen die hier wonen: meer dan de helft van de Nederlanders woont nog altijd buiten de Randstad. En Randland zoekt het perspectief van mensen die het gevoel te hebben niet meer mee te tellen of ervaren dat zij met hun opvattingen of levenswijze naar de randen van het publieke debat geduwd worden. In de slotaflevering aandacht voor de sluiting van veel kerken in het land. Is het tij nog te keren?

Zaterdag 5 juni, 19.20 uur, NPO 2 

Kijk 'Randland' hier terug

--:--