Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Hors normes’: feelgoodfilm over autisme van de makers van 'Intouchables'

'Tussen de komische momenten door is de maatschappijkritiek niet te missen'

Deel:

De Franse filmmakers Olivier Nakache en Éric Toledano zijn gespecialiseerd in luchtige, hartverwarmende films over ernstige onderwerpen. De wereldwijde hit Intouchables (2011) gaat over een man met een dwarslaesie, Samba (2014) over een illegale vluchteling, en nu is er Hors normes, over zwaar autistische kinderen. En al deze films laten je achter met een glimlach.

Hors normes (internationale titel: The Specials) is net als Intouchables gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Al is er ditmaal eigenlijk weinig sprake van een verhaal, de film laat ons eerder gewoon een poosje optrekken met de hoofdpersonen. Bruno (Vincent Cassel) leidt al ruim twintig jaar een opvanghuis voor kinderen die door hun autisme en gedragsproblemen nergens anders terechtkunnen, en zijn goede vriend Malek (Reda Kateb) leidt kansarme jongeren op tot begeleiders van die kinderen.

Licht en behapbaar

Op zichzelf al een indrukwekkend gegeven, en dan komt er nog bij dat Bruno praktiserend joods is, en Malek moslim. En de mensen met wie ze samenwerken hebben ook allemaal verschillende culturele achtergronden. Als je alle ingrediënten bij elkaar optelt – ziekte, armoede, religie, cultuurverschillen – zou je een loodzware of heel sentimentele film kunnen verwachten, maar Nakache en Toledano weten de toon mooi licht en behapbaar te houden, door te focussen op humor en kleine, menselijke momenten.

Lees ook: 'Kapsalon Romy': indrukwekkende jeugdfilm over alzheimer
Lees ook: 'Kapsalon Romy': indrukwekkende jeugdfilm over alzheimer

Autistisch familielid

Waarmee niet is gezegd dat de thematiek niet serieus wordt genomen. Toledano heeft zelf een autistisch familielid, zo kwam hij ooit de mannen op het spoor op wie Bruno en Malek zijn gebaseerd, en die persoonlijke betrokkenheid voel je. Tussen de komische en ontroerende momenten door is de maatschappijkritiek in Hors normes niet te missen. Soms krijgt de film zelfs even trekjes van een pamflet of voorlichtingsfilm. Maar de toon is zo oprecht, en er wordt zo aanstekelijk gespeeld door de professionele én niet-professionele acteurs, dat dat geen moment stoort.

Bekijk de trailer van 'Hors Normes' ('The Specials')

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hors normes

Regie: Olivier Nakache en Éric Toledano. Met o.a. Vincent Cassel en Reda Kateb. Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens seks en grof taalgebruik. Vanaf 12 december in de bioscoop.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--