Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik belandde op mijn 15e in de jongensprostitutie'

Ico Abis in 'De Verandering'

Ico Abis wordt geboren in een half-Italiaans, half-Nederlands gezin. Als hij 4 jaar is, vertrekt het hele gezin naar Italië. Het lijkt een ideale plek voor een opgroeiend kind, maar de werkelijkheid is een stuk minder rooskleurig. De vader van Ico heeft een kwade dronk en wordt snel agressief. Ico wordt regelmatig mishandeld.

Deel:

Overdag gaat Ico gebukt onder de klappen van zijn vader. Maar ook ’s nachts is de kleine Ico niet veilig. Vanaf zijn 5e wordt Ico stelselmatig misbruikt door zijn oudere broer. Ico vertelt: “Ik ben geen kind geweest. Al zolang ik me kan herinneren was mijn kindertijd een leven vol mishandeling en misbruik. Ik sloot me steeds meer af van iedereen.”

Trauma's

Als tiener verhuist Ico met het gezin weer naar Nederland. Daar wordt pas echt duidelijk hoe verhard hij is door de trauma’s die hij heeft opgelopen. “Ik had een kort lontje en losse handjes.” Ico gaat het criminele pad op. Na een inbraak in een school zit de politie hem op de hielen. Bang voor zijn vaders reactie, vlucht hij met een vriend naar Amsterdam. 

Misbruik

Tijdens zijn eerste avond in Amsterdam, wordt Ico gedrogeerd en opnieuw misbruikt. Vanaf dat moment kan het hem allemaal niets meer schelen. Om zichzelf te verdoven, begint hij steeds meer drugs en alcohol te gebruiken. En om die verslavingen te financieren, wordt hij op zijn 15e prostituee.

Perspectief

Langzaam maar zeker verdwijnt elk perspectief uit het leven van Ico en lijkt er maar één uitweg: de dood. Is het mogelijk om op een andere manier bevrijd te worden en ooit weer lief te hebben? Presentator Mirjam Bouwman spreekt Ico, die vertelt hoe hij deze moeilijke periode in zijn leven achter zich liet.

De Verandering met Ico Abis

Zondag 13 augustus, 09.00 uur, NPO 2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--