Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik ben verliefd op een ander'

Tips van relatiecoach Cocky Drost

Een stel komt bij me, omdat ze “de laatste jaren uit elkaar gegroeid zijn”, zoals ze het noemen. Zorgen rondom hun kinderen, druk met werk en kerk – ergens zijn ze ge- woonweg vergeten echt met elkaar te blijven praten. Nu heeft zij gevoelens gekregen voor een ander. “Ik weet wel dat ik voor mijn huwelijk moet kiezen, en dat doe ik ook, maar ik vind het moeilijk om het helemaal los te laten.”

Deel:

Natuurlijk was haar man eerst boos. Hoe kon dit gebeuren? Later werd hij begripvol: “We leefden ook veel te veel langs elkaar heen. Misschien kon die ander wél echt naar haar luisteren; ik nam daar te weinig tijd voor,” zegt hij met spijt in zijn stem. Verliefd worden op een ander is niet iets waarvoor je kiest. Maar je hebt natuurlijk wel een keuze in wat je ermee gaat doen: koester je het (‘we appen nog een beetje’), voed je het (‘we spreken zo nu en dan af ’), of kies je echt rigoureus voor je man of vrouw? 

Zijn grenzen 
De man realiseerde zich door de hele situatie juist dat hij zijn vrouw niet kwijt wilde. Hij wilde er eigenlijk alles aan doen om haar weer voor zich te winnen. En als het haar gelukkig maakte dat ze nog contact had met die andere man, wilde hij daar best in meegaan.
Ik vroeg hem wat zijn grenzen eigenlijk waren, wat híj nodig had in deze relatie. Hoe nobel het ook was dat hij het geluk van zijn vrouw voor ogen had, het leek er wel op dat hij over zijn eigen grenzen heen ging. Vond hij het prima dat hij het moest doen met maar tachtig procent van het hart van zijn vrouw? 

Honderd procent
Toen hij dit tot zich liet doordringen, kwam hij tot de ontdekking: ik wil haar helemaal voor mezelf, ik wil haar niet delen! En dat had zij nodig: “Toen ik merkte dat hij echt honderd procent voor mij wilde gaan, gebeurde er iets met mij. Dit was wat ik nodig had, dit was precies wat ik al die jaren zo gemist heb.” 

Hoewel het litteken van ‘de ander’ niet zomaar weg was, werden de gevoelens voor de ander minder toen zij weer echt met elkaar begonnen te praten. Ze namen weer tijd voor elkaar. Want ze wilden allebei helemaal voor elkaar gaan, voor de volle honderd procent. 

Liefde-is-een-werkwoord

4 Tips 

1.  Merk jij dat je gevoelens krijgt voor een ander? Deel het met je geliefde – hoe moeilijk dat ook is. Door het in jullie relatie te plaatsen, is het niet meer ‘jouw speciale geheim’, maar iets van jullie samen, in júllie relatie.
2. Als je verliefd bent, kun je vaak niet heel nuchter meer nadenken. Zoek een ‘accountability partner’: iemand aan wie jij alles mag vertellen, maar die jou ook lastige vragen mag stellen. 

3. Koester en voed je gevoelens voor een ander niet, maar kies rigoureus voor je geliefde. 

4. Neem jij genoegen met minder dan honderd procent van het hart van je geliefde? Niets is zo motiverend als weten dat je geliefde jou helemaal wil. 


Geschreven door

Cocky Drost

--:--