Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik deed een schokkende ontdekking'

'De Verandering', zaterdag 1 april, 17.29 NPO 2

Mijndert blikt in 'De Verandering' terug op zijn moeilijke jeugd in een groot gezin. Er is thuis weinig ruimte voor liefde en aandacht.

Deel:

Het blijft niet bij scheldkanonnades, ook fysiek moet Mijndert het meer dan eens ontgelden. “Mijn vader vertelde me dat ik waardeloos was, dat ik het nooit ging maken", vertelt Mijndert.”

Schokkende ontdekking

Naarmate Mijndert ouder wordt, begint het hem op te vallen dat hij en zijn oudere zus helemaal niet op de rest van het gezin lijken. Ze zijn als enigen getint en hebben als enigen donker haar. Wanneer Mijndert voor een stage in het buitenland een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) nodig heeft, doet hij een schokkende ontdekking. Hij en zijn oudere zus Priscilla blijken een andere achternaam te hebben dan de rest van het gezin. Mijndert confronteert zijn moeder hiermee. “Ze was eerst heel lang stil. Daarna haalde ze een doosje met foto’s tevoorschijn. Op die foto’s zag ik voor het eerst mijn echte vader.”

Overdosis

Mijndert voelt zich misleid omdat hij jarenlang is voorgelogen. Hij trekt zich steeds verder terug van de rest van het gezin. Alleen met zijn biologische zus houdt hij een speciale band. Maar dan krijgt Priscilla kanker en komt te overlijden. Mijndert is ontroostbaar. “Ik verloor op dat moment een deel van mezelf en dacht: nu heb ik niets meer om voor te leven.” Mijndert besluit een einde aan zijn leven te maken, door een overdosis drugs. “Ik bleef maar xtc-pilletjes in mijn mond proppen, in de hoop dat ik snel zou sterven.”

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem via www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-113.

'De Verandering'

Zaterdag 1 april, 17:30 uur, NPO2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--