Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik kon helemaal niets meer'

Sjaak Bolderman in 'De Verandering'

Sjaak groeit op in het streng Hervormde milieu van Veenendaal. Maar al die regels en wetten zijn niks voor Sjaak. Hij wil plezier maken en van het leven genieten.

Deel:

Thuis zijn er ook de nodige problemen waardoor zijn ouders hem niet de aandacht kunnen geven die hij nodig heeft. Hij zoekt zijn heil op straat en komt al snel terecht in een wereld vol criminaliteit en drugs.

Razendsnel glijdt Sjaak het verkeerde leven in. Na een mislukte drugsdeal schiet hij iemand neer en wil zelfmoord plegen. Pas dan beseft Sjaak dat het zo niet verder kan. Hij besluit naar 'De Hoop' in Dordrecht te gaan om af te kicken. In dit afkickcentrum vindt hij waar hij zo naar op zoek is: liefde van God. Ook leert hij daar zijn huidige vrouw kennen.

Binnen 8 maanden zijn ze getrouwd. Alles lijkt voor de wind te gaan. Sjaak laat de criminaliteit en verslaving achter zich en gaat werken op een scheepswerf. Dan gebeurt er een vreselijk ongeluk. Sjaak glijdt uit en valt 5 meter naar beneden. Hij komt met zijn nek op een metalen rand terecht en breekt daarbij 5 nekwervels.

Sjaak blijkt een hoge dwarslaesie te hebben. Hij is vanaf zijn nek verlamd en volledig afhankelijk van zijn vrouw en medisch personeel. De man die in gesprek gaat met Mirjam Bouwman is echter geen zielige man in een rolstoel, maar een man die uit het leven haalt wat nog mogelijk is. 

'De Verandering'zaterdag 15 september NPO 2, om 18.41 uur.

In EO-Live was Miriam Bolderman te gast. Zij vertelt over haar leven met Sjaak en welke impact het ongeluk op hun leven had en nog steeds heeft. 
Beluister het gesprek hier.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--