Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik moest afscheid nemen van iedereen die me dierbaar was'

Robert van Twillert in 'De Verandering'

Wat als alles je voor de wind gaat, maar je plotseling in levensgevaar bent en afscheid moet nemen van iedereen die je dierbaar is? Robert van Twillert vertelt zijn bijzondere verhaal in 'De Verandering'.

Deel:

Robert heeft alles prima voor elkaar. Een mooi gezin, vrouw, kinderen en actief als ondernemer in het succesvolle familiebedrijf. "We hadden alles lekker op de rit, een prachtig gezin, een heerlijke boot, mooi huis, ja, eigenlijk hadden we alles gewoon goed voor elkaar," vertelt Roberts vrouw Gielke. Robert is enorm druk met zijn werk. In zijn weinige vrije tijd heeft hij één hobby, en dat is gitaar spelen. Hij maakt graag muziek, ook in de kerk. Tot die ene dag waarop alles veranderde.

Niet fit

Op 8 juni 2016 zwaait Robert zijn vrouw en zoon uit. Zij gaan op schoolkamp. Robert werkt die dag thuis omdat hij zich niet helemaal fit voelt. In de uren daarna gaat het bergafwaarts met Robert. Hij gaat dubbel zien en steeds meer functies vallen uit. In het ziekenhuis volgen talloze onderzoeken. De artsen staan voor een raadsel terwijl Robert's toestand verslechtert.

Coma

Zijn vrouw Gielke wordt gebeld terwijl ze nog op schoolkamp is. Ze haast zich naar het ziekenhuis en schrikt van Robert. Hij probeert te praten maar is eigenlijk niet te verstaan. Ook zijn zicht verdwijnt. Uiteindelijk besluiten de artsen Robert in een kunstmatige coma te brengen. De familie wordt opgeroepen. "Ik was angstig en onzeker, en moest afscheid nemen van iedereen die me dierbaar was. 'Zeg tegen de kinderen dat ik van ze houd' zei ik tegen Gielke." Niemand weet of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen.

Beangstigend

De artsen ontdekken dat Robert een zeer zeldzame ontsteking aan zijn hersenstam heeft. In de weken die volgen, ligt Robert in een diepe slaap. Niemand weet dan nog dat Roberts alles om zich heen hoort, maar niet in staat is om te reageren. "Ik was aan het strijden, aan het knokken en schreeuwen. 'Hier ben ik, ik hoor jullie wel!' Maar er kwam geen geluid uit, ik kreeg gewoon geen contact, ik zat opgesloten in mijn eigen lichaam'. Dat is echt beangstigend geweest."

Muziek

De familie merkt dat Robert rustiger wordt als er muziek wordt afgespeeld. Met name het lied 'Houd vol' zorgt voor een bijzondere reactie. Uiteindelijk ontwaakt hij uit zijn coma, maar zijn lichaam is verlamd.
Hoe is het nu met Robert? En wat deed het lied 'Houd vol' met hem terwijl hij in coma lag? Je ziet het in 'De Verandering'.

De Verandering

Zaterdag 9 maart, 17.30 uur, NPO 2 of kijk de uitzending terug via NPO Start


 

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--