Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik vergaf de man die mij misbruikte'

'De Verandering': Zondag 20 augustus, 11:41 uur, NPO 2

Machteld van Diermen draagt als 12-jarig kind een groot geheim met zich mee. Dit drukt zwaar op haar gemoedsrust en Machteld verandert gaandeweg in een prikkelbare, neerslachtige tiener, gepijnigd door nachtmerries en woedeaanvallen.

Deel:

Als kind is Machteld gewend aan spanningen thuis. Het huwelijk van haar ouders loopt stuk, waarna een moeilijke scheiding volgt. Machteld blijft met haar broertjes en zusjes bij haar moeder wonen. Helaas worstelt haar moeder met diepe depressies. Tijdens die depressieve periodes ligt haar moeder dagen op bed of loopt ze schreeuwend tegen haar kinderen door het huis.

Misbruik
Machtelds moeder wordt opgenomen in een kliniek en de kinderen worden verdeeld onder familie en vrienden. Machteld, die dan 12 jaar is, gaat naar haar nicht. Machteld is dolgelukkig. “Zij gaf me tijd en aandacht die ik niet van anderen kreeg. Ze was de belangrijkste persoon in mijn leven”. Het huis van haar nicht lijkt de perfecte plek voor Machteld, maar al snel verandert haar droomplek in een nachtmerrie. De man van haar nicht komt regelmatig ‘s nachts haar kamer binnen en misbruikt haar. “Ik deed altijd alsof ik sliep, maar dat hielp niets.” Ze durft het aan niemand te vertellen, bang als ze is om haar nicht kwijt te raken.

Te veel
Het geheim knaagt aan Machteld. Als ze weer bij haar moeder kan wonen, uit zich dat in woedeaanvallen, maar ook in nachtmerries, waar ze schreeuwend van wakker schrikt. Op een dag is de last van alles wat er gebeurd is Machteld te veel. Ze besluit een einde aan haar leven te maken. Haar suïcide-poging mislukt en in het ziekenhuis moet ze haar geheim wel onthullen. Er volgt een rechtszaak en de man van haar nicht zit een celstraf uit van vier maanden. 

Verbittering
Dit geeft Machteld niet de rust die ze hoopte te vinden. Ze blijft achter met haat, verbittering en woede. Jarenlang leeft ze zo door, tot ze wordt uitgenodigd voor een Alpha-cursus, een basiscursus over het christelijke geloof. Daar noemt een spreker in één zin de woorden vergeving en misbruik. Machteld kan het niet verklaren, maar dat is het moment dat ze haar misbruiker vergeeft. “Voor mij geldt dat ik pas kon loskomen van de pijn uit mijn verleden toen ik vergaf. Ik heb hem twee dagen later zelfs een kaart gestuurd.”

Wat ze op die kaart schrijft en of haar misbruiker reageert, zie je in De Verandering

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem via www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-113.

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--