Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik verloor mijn vrouw en mijn dochtertje'

Jan-Kees de Feijter in 'De Verandering'

Als Jan-Kees 15 jaar is, ontmoet hij de zes jaar oudere Miriam. Het is liefde op het eerste gezicht. De omgeving maakt zich echter grote zorgen over hun relatie. De 15-jarige Jan-Kees is eigenlijk nog maar een kind en de 21-jarige Miriam draagt de last van jarenlang misbruik met zich mee.

Deel:

De relatie houdt tegen alle verwachtingen in stand. Miriam raakt zwanger en negen maanden later wordt dochter Allana geboren. Als Jan-Kees 18 is, trouwt het stel. Ze lijken dolgelukkig met hun baby, maar met Miriam gaat het erg slecht. Ze probeert zelfs meerdere keren uit het leven te stappen.

Kanker
Drie jaar later wordt het jonge gezin getroffen door dramatisch nieuws. De kleine Allana heeft kanker. Er volgen veel behandelingen. Jan-Kees: "We organiseerden een bidstond en twee weken later vertelden de artsen dat alle kanker weg was. Een grote dankdienst volgde, compleet met slingers. Een feest vol dankbaarheid. Kort daarna was er weer een controle. De uitslag: uitzaaiingen in de longen. De artsen waren vorige keer vergeten een longfoto te maken.” Binnen zeer korte tijd sterft de kleine Allana, die net haar 4e verjaardag heeft gevierd. 

Weduwnaar
Er worden nog twee kinderen geboren. Maar Miriam zakt steeds dieper weg in een bodemloze put van wanhoop en verdriet. Opnieuw probeert ze een eind aan haar leven te maken. Deze keer lukt de poging. Ineens is Jan-Kees op 24-jarige leeftijd weduwnaar. Als alleenstaande vader heeft hij de zorg voor een peuter en een baby. Jan-Kees blijft achter met heel veel vragen. Daarnaast heeft hij de zorg voor zijn kleine kinderen. Maar de eenzaamheid en de vragen brengen Jan-Kees in gebed bij God. Dat geeft een innerlijke rust. Als iemand tijdens een mannenweekend voor hem bidt, gebeurt er iets moois in zijn hart. 

Kijk hier de uitzending terug op NPO Start

De Verandering

Zaterdag 7 maart, 19.15 uur, NPO2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--