Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik verzamel graag mensen om me heen die beter zijn dan ik'

Zeven vragen aan Lucas Kramer

Lucas Kramer is zanger en bekend van onder andere Nederland Zingt. Regelmatig geeft hij eigen concerten in het land of zingt hij als gast-solist bij een koor. Inmiddels heeft hij heel wat cd’s op zijn naam staan. “Ik ben een laatbloeier; ik begon op mijn 24e pas met zingen.”

Deel:

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?

“Ik denk dan toch als eerste aan het verhaal van Petrus in de boot, tijdens de storm op het meer. Petrus twijfelde of hij overboord zou stappen toen Jezus dit aan hem vroeg. Daarin herken ik veel van mijn eigen twijfels. Maar zelfs Petrus – die stoere visser en altijd haantje-de-voorste – had dus zijn onzekerheden.”

Wie is in jouw vak de beste?

“De bariton Bryn Terfel. Niet per se vanwege zijn muziekstijl, maar wel om zijn stem, klank en enorme uitstraling. Maar ook omdat hij van eenvoudige boerenjongen uit Wales is uitgegroeid tot ’s werelds beste bariton. Hij kan mij echt inspireren.”

Wat vind jij de lekkerste file-muziek?

“Ik zoek in de file altijd naar nieuwe muziek en onbekende artiesten. Daar ga ik dan uitgebreid naar luisteren. Dat kan op Spotify nu heel makkelijk. Wel alleen als ik echt stilsta in de file natuurlijk, anders wordt het gevaarlijk.”

Zou je jonger of ouder willen zijn?

“Dan kies ik voor jonger. Het klinkt als een enorm cliché, maar de tijd vliegt echt voorbij en glipt als zand door je vingers. Daarnaast ben ik een echte laatbloeier en moet ik gevoelsmatig tijd inhalen. Ik begon bijvoorbeeld pas op mijn 24e met zingen.”

Hoe besteed je een vrije avond het liefst?

“Ik ben dol op Scandinavische series. Ze zijn soms wat traag, maar hebben vaak een heel spannende, onvoorspelbare verhaallijn, gecombineerd met prachtige beelden van de Scandinavische natuur. Ook vind ik het heerlijk om urenlang muziek te luisteren. Van het requiem van Brahms tot de nieuwe plaat van Michael W. Smith. En alles wat daartussenin zit.”

Met wie zou je weleens een dagje willen ruilen?

“Met Max Verstappen. Het lijkt me heerlijk om in zo’n Formule 1-auto een keer 340 kilometer per uur te rijden. Die brullende motor terwijl je Vettel ver achter je laat... dat lijkt me een geweldige ervaring!”

Waar ben je dankbaar voor?

“Voor veel dingen: mijn vier prachtige kinderen, voor een relatief goede gezondheid. En ook ben ik dankbaar voor alles wat ik op muzikaal gebied heb bereikt. Al weet ik heel goed dat je zoiets nooit alleen kunt doen. Ik probeer dan ook altijd mensen om me heen te verzamelen die beter zijn dan ik.”

Nederland Zingt: 17 maart en 14 april om 19:15 op NPO2

Beeld: Michaël Terlouw Fotografie

--:--