Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Ik voelde me eenzaam en onbegrepen"

Mirjam Kant in 'De Verandering'

Mirjam Kant is een lief, kwetsbaar en gevoelig meisje. Misschien juist daarom is ze voor haar klasgenoten en buurtgenoten een makkelijk slachtoffer.

Deel:

 In 'De Verandering' vertelt Mirjam over deze moeilijke tijd, waarin ze wordt gepest en buiten de groep valt. Ze
voelt zich eenzaam en onbegrepen. Als ze het slachtoffer wordt van verkrachting, durft ze er niet over te
praten.

Door alle gebeurtenissen uit haar jeugd ontwikkelt Mirjam ook een eetstoornis. Ze legt de lat voor zichzelf veel te hoog en doet alles om maar niet te hoeven eten. Daardoor verliest ze zoveel gewicht dat ze in het ziekenhuis belandt.

Mirjam trouwt en krijgt zes kinderen.  "Hierdoor kon ik alle nare herinneringen wegstoppen, want mijn moedertaak nam me volledig in beslag. Ik kwam in een overlevingsstand”, vertelt Mirjam. “Totdat het in 2019 minder goed met me ging. Steeds waren er triggers die me aan vroeger herinnerden. Toen in maart de lockdown kwam en mijn man en kinderen thuis kwamen te zitten, trok ik het niet meer."

Mirjam (30) werd gedoopt op het duisterste moment van haar leven
Mirjam (30) werd gedoopt op het duisterste moment van haar leven

Het isolement waarin ze leeft, wordt steeds ernstiger en de wil om te leven neemt af. Het wordt haar in coronatijd bijna fataal. “Steeds vaker had ik depressieve momenten, waarop ik soms niet meer wist wat ik deed. Ik dacht veel na over de dood en liep soms midden in de nacht naar de Rijn."

In 'De Verandering' vertelt Mirjam haar heftige levensverhaal.

Heb jij zelfmoordgedachten? Deel dan (anoniem) je gedachten met zelfmoordlijn 113, via telefoonnummer 0900-0113 of via hun website. Zoek hulp; er staan mensen voor je klaar.

'De Verandering'

Zaterdag 24 september om 18.35 uur op NPO 2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--