Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik werd op mijn 15e veroordeeld tot een gevangenisstraf'

'De Verandering', zaterdag 4 maart, 17.25 uur, NPO 2

Als kind heeft Ruben Martinus het gevoel dat hij anders wordt behandeld dan zijn broers. Hij is ondeugend en eigenwijs, wat hem regelmatig een uitbrander of straf van zijn vader oplevert. Hoewel zijn ouders van hem houden, voelt Ruben zich afgewezen.

Deel:

Wanneer Ruben in groep acht zit, is het duidelijk dat hij nog niet klaar is voor de middelbare school. Een docent raadt een tussenschool aan, een jaar om de overstap wat minder groot te maken. Die school blijkt geen goede plek voor Ruben. Hij gaat blowen en roken. Zijn gedrag verslechtert en hij wordt steeds minder bereikbaar voor zijn ouders en zijn omgeving. Ruben wordt van school gestuurd. 

Waardering
Een ruzie thuis is de druppel: Ruben kan de afwijzing die hij thuis ervaart niet meer aan. Hij pakt zijn spullen en vertrekt, met duizenden euro's cash en de pinpas van zijn ouders. Na verloop van tijd komt hij op straat terecht, in een wereld van drugsdealers en pooiers. Als jonge knul wordt hij opgenomen in een groep met oudere jongens. Daar vindt hij de waardering die hij thuis mist.

Jeugd-tbs
Maar het heftige straatleven verhardt Ruben, tot het punt dat hij als 15-jarige iemand flink bewerkt met een loden pijp. Hij wordt opgepakt en veroordeeld tot een celstraf en jeugd-tbs. In de gevangenis voelt hij zich veiliger dan op straat, maar hij is daar ook ontzettend eenzaam. “De celdeur gaat ’s avonds op slot en dan ben je helemaal alleen. Soms zat ik huilend in de cel.”

Michael Jackson
Op een avond voelt hij zich zo eenzaam, dat hij in zijn cel gaat bidden. Direct na zijn gebed hoort hij een lied op zijn kleine radiootje dat hem diep raakt: You are not alone van Michael Jackson. Ineens ervaart hij Gods aanwezigheid. Hoe dit lied Rubens leven op zijn kop heeft gezet, zie je in De Verandering.

De Verandering gemist?

Kijk hier de uitzending terug via NPO Start

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--