Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik was bang voor jouwende fans'

Bert Konterman over Jezus

Geloven deed iedereen in zijn omgeving. Oud-voetballer Bert Konterman (39) 'dus' ook. Toch moest hij eerst strijdend door de Schotse Hooglanden om in vuur en vlam gezet te worden voor Jezus.

Deel:

"Ik ben argwanend als ik een journalist spreek en huiverig om in de media te komen." Het zou geen lekkere binnenkomer zijn. Gelukkig maakt de huidige technisch manager van FC Zwolle deze opmerking pas halverwege het gesprek en bedoelt hij het niet onvriendelijk. Maar de spijkerharde oud-verdediger – die rond 1999 en 2000 sportief op zijn top zat – heeft zo zijn geschiedenis met lastige journalisten. Sterker nog, de media speelden, samen met een morrend 'legioen', een grote rol in het voortijdig beëindigen van zijn contract bij Feyenoord.

Verdraaide persmuskieten

Een duidelijk pijnpunt dus, helemaal omdat het bij zijn volgende club nóg grimmiger werd. Als dure buitenlandse aankoop van Glasgow Rangers kreeg hij het in Schotland stevig aan de stok met de beruchte Engelse tabloids. "Mijn spel viel tegen en dat werd genadeloos afgestraft in de kranten," blikt Bert terug op de periode 2000 tot en met 2003. "Ik reageerde als door een wesp gestoken. Getergd koos ik voor de aanval en dat maakte mij tot een makkelijke prooi."
Achteraf gezien werd het avontuur in de Schotse Hooglanden het diepste dal uit zijn leven. Verbitterd is hij inmiddels niet meer. Ook geeft hij toe dat hij er anders mee om had moeten gaan. "Ik wist niet wat ik meemaakte. Als broodnuchtere jongen ging ik een tijdje met hoofdpijn naar bed; ik was bang voor jouwende fans. Alleen voor die verdraaide persmuskieten wilde ik er zo snel mogelijk weg, hoewel ik enorm verliefd was op het land en de cultuur."
Glimlachend: "Misschien laf van me, maar juist op dat moment zocht ik God weer en vond ik opnieuw kracht in mijn geloof."

Psalmversjes

Dat geloof speelde al vanaf zijn jeugd een grote rol. Als kind in het streng christelijke Rouveen, nabij Staphorst, werd hij gedoopt, leerde hij psalmversjes op de School met de Bijbel en ging hij hondstrouw naar catechisatie. Een degelijke orthodoxe geloofsopvoeding dus, al noemt Bert het – zonder spot – 'religie'. "Mijn bijbelkennis was enorm, maar ik begreep nog niet wat een relatie met de Heer inhield. Wel wist ik in groep 8 heel zeker dat Hij bestond. Ik begon te bidden en luisterde aandachtig naar boeiende bijbellessen van de hoofdmeester."

Dronken in bed

Dankzij die basis verdween God nooit uit zijn leven. De eerste keer dat hij er in de media over sprak, was in Voetbal International, de 'voetbalbijbel' van Nederland. "Ik was 21 en maakte de overstap van FC Zwolle naar SC Cambuur. Een stemmetje in me zei dat ik iets over het geloof moest zeggen. Dat deed ik en vanaf dat moment stond ik in de voetballerij bekend als 'die christen'."
Toch speelde het geloof niet altijd een grote rol. Sterker nog, hoe bekender Bert werd, hoe meer hij genoot van roem, veel geld, uitbundige feestjes en vrouwelijk schoon. "Op straat zagen mensen mij als een held, omdat ik in Oranje speelde, en vanbinnen voelde ik me helemaal het mannetje.
Daarnaast dacht ik dat God redelijk tevreden met me zou zijn. Ik geloofde immers in Hem, maar leidde ondertussen een dubbelleven. Zo belandde ik geregeld aangeschoten of zelfs dronken in bed. Wel zei ik – uit automatisme – elke Kerst braaf in Voetbal International dat ik 's avonds altijd bad en mijn bijbeltje las. Je mag het schijnheilig noemen!"

Heksenketel

God liet Bert niet los, al was het 'avontuur' in Schotland blijkbaar nodig om hem wakker te schudden. "In een proces begon ik weer te bidden en bijbel te lezen. Dat gaf rust en hielp me om de heksenketel van het voetbal te relativeren. Hij greep me bij mijn lurven, en dat is zó goed geweest. Ik begon zelfs weer beter te spelen."
Mede door zijn contacten met sporters van Geloofshelden (het voormalige Sports Witnesses) is Bert naar eigen zeggen enorm gegroeid in zijn geloof en ontwikkelt hij zich als spreker. Wat hij op het Xnoizz Flevo Festival gaat vertellen, weet hij nog niet precies. Relaxed: "Als het maar over God mag gaan. Dat vind ik gewoon mooi, man. Ik inspireer graag jonge mensen."

Sprookje

Als je zijn voetbalcarrière overziet, springen uiteraard de wedstrijden voor Oranje eruit. Als vervanger van Jaap Stam maakte hij in 1999 zijn debuut tegen Argentinië. "Ik moest het gelijk opnemen tegen topspits Batistuta. Ik beleefde het in een roes en speelde ook nog de sterren van de hemel, al zeg ik het zelf. Ja, het lijkt soms op een sprookje! Hoe dat kon? Moet je aan God vragen. Het heeft zo moeten zijn, denk ik. Je zou zeggen: meer, beter en hoger dan Oranje kan haast niet. Toch móest ik bij het Nederlands elftal komen om Zijn Naam nog bekender te maken. Het geeft mij nu een geweldig podium om iets te delen van mijn leven. Als ik zou willen kan ik elke zondag wel ergens spreken via Geloofshelden."

Chagrijnig hoofd

In de nabije toekomst hoopt Bert trainer te worden van een mooie profclub. Aan zijn liefde voor de bal, zijn staat van dienst in het wereldje én zijn fanatisme zal het niet liggen. Want o, wat baalde hij – samen met heel Zwolle en omgeving. De ploeg lag vorig voetbalseizoen goed op stoom om eindelijk weer te promoveren naar de Eredivisie. Dat RKC Waalwijk toch kampioen werd, bezorgde Bert vier weken lang een chagrijnig hoofd. "Niet dat ik iedereen heb afgeblaft, maar ik was een stuk minder spraakzaam en gezellig dan anders. Het zag er zó rooskleurig uit. Maar ja, dat is het leven. Het ene moment sta je aan de top en voor je het weet lijk je geen knip voor de neus meer waard. Juist in de voetballerij ligt dat heel dichtbij elkaar."

www.geloofshelden.nl
www.fczwolle.nl

Tekst: Maarten Nota
Beeld: Eljee
 

Bert in het kort

Bert Konterman (Rouveen, 14 januari 1971) is een voormalig profvoetballer, die twaalf keer voor Oranje speelde. De verdediger annex middenvelder speelde onder andere voor FC Zwolle, Feyenoord, Glasgow Rangers en Vitesse. In 2004 zwaaide hij af als voetballer en momenteel werkt hij als technisch manager voor FC Zwolle. Daar is hij mede verantwoordelijk voor de medische staf, het aantrekken van nieuwe spelers en de jeugdafdelingen. Bert is getrouwd met Henriëtte en vader van Merit, Jonah en Quinten.

--:--