Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik was betrokken bij de verijdelde gijzeling op Koningin Juliana'

Het verhaal van Ed Leatimea in 'De Verandering'

Vandaag start een nieuwe reeks afleveringen van De Verandering, waarin Mirjam Bouwman mensen met een bewogen levensverhaal ontmoet. Haar gasten hebben veel meegemaakt, maar getuigen ook van een ontmoeting met God en hoop op een betere toekomst. In de eerste aflevering spreekt ze met Ed Leatimea, die na een moeilijke jeugd steeds verder afgleed.

Deel:

Begin jaren 50 komen de Molukse ouders van Ed naar Nederland, met de belofte dat ze terug mogen naar hun land van herkomst. Als daar niets van terechtkomt, leidt dit tot boosheid en onbegrip in de Molukse gemeenschap. Als Ed opgroeit, voelt hij zich hiervan ook het slachtoffer. Hoewel zijn ouders hun best doen om Ed een zo goed mogelijke opvoeding te geven, gaat het helemaal mis met hem. Hij raakt niet alleen aan de alcohol en drugs, maar belandt ook in de wapenhandel en de zware criminaliteit.

Treinkaping

Als Nederland in de jaren 70 wordt opgeschrikt door kapingsacties van jonge Molukkers, is Ed er op de achtergrond bij betrokken. Daarnaast heeft hij een rol bij de verijdelde gijzeling op Koningin Juliana. Ed zet zijn criminele leven voort en zit meerdere keren in de gevangenis. Pas als zijn moeder plotseling overlijdt aan een beroerte, wordt Ed wakker geschud. Kan hij hulp vinden bij haar God?

De Verandering

Zaterdag 4 september, 19.15 uur, NPO 2

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--