Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik was moeder van twee kinderen en verslaafd aan drank en drugs'

Donna Mollenaar in De Verandering

Donna Mollenaar groeit op in een liefdevol gezin. Maar als ze in de puberteit komt, beginnen de problemen. Thuis worden de ruzies en confrontaties met haar ouders steeds heftiger, en op school kunnen de leraren haar niet meer aan.

Deel:

“Ik was op de middelbare school best beïnvloedbaar en onzeker,” vertelt Donna. “'Nee' zeggen, dat kon ik niet echt. Ook niet op seksueel gebied. Ik wilde er gewoon bij horen.” Haar vriendinnen hebben vriendjes, Donna nog niet. En op school is er een jongen die van haar onzekerheid gebruik maakt. “Er gebeurden dingen tegen mijn zin, maar ik durfde dit niet aan mijn ouders te vertellen.”

Jeugdzorg

Als reactie hierop wordt Donna steeds onrustiger, bozer en agressiever. Ze wordt onhandelbaar en herhaaldelijk escaleert de situatie thuis en op school. Op aanraden van professionele hulpverleners wordt Donna op haar 15e door Jeugdzorg uit huis geplaatst. Donna komt in een jeugdzorginstelling terecht, die haar veel meer kwaad dan goed doet. “Het was een vreselijke tijd,” vertelt Donna. “Er waren daar alleen maar kinderen met littekens, die hun pijn op elkaar afreageerden.”

Gewelddadige relaties

Ook als ze op haar 18e uit de instelling komt, gaat het met Donna niet beter. Ze komt in gewelddadige relaties terecht en raakt verslaafd aan drank en drugs. En dat terwijl ze inmiddels twee kinderen heeft. “Ik vond mezelf een ontzettend slechte moeder. Maar ik wist niet meer hoe het anders moest. Ik had eerst de drank nodig voor verdoving. Dat was niet genoeg meer, dus ging ik over op drugs.”

Moe

Donna bereikt een dieptepunt in haar leven. “Ik kon gewoon niet meer. Ik wilde echt stoppen met mijn leven. Alles was vechten. En ik was zo moe. Ik kon niet meer.” Donna wil het leven opgeven, maar iets houdt haar tegen. Hoe het met haar afloopt, zie je in De Verandering

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De Verandering

Zaterdag 14 oktober, 17.30 uur, NPO 2
Of kijk de uitzending later terug via NPO Start.

Wil je naar aanleiding van dit artikel doorpraten? Heb je op dit moment hulp nodig? Kijk dan op 113.nl of bel met 0800-0113.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--