Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In actie voor de Rohingya - omdat elk mens er mag zijn

Bijna een miljoen Rohingya-vluchtelingen leven in erbarmelijke omstandigheden in Bangladesh. Jij kunt helpen: door de actie #ikbestaniet van EO Metterdaad te steunen.

Deel:
afbeelding
afbeelding.

Eigenlijk bestaan ze niet: de Rohingya. Deze minderheid is statenloos, heeft geen burgerrechten en geen identiteitspapieren. Volgens de Verenigde Naties is het een van de meest vervolgde minderheden ter wereld. In 2017 sloegen honderdduizenden Rohingya op de vlucht na etnische zuiveringen en seksueel geweld. Inmiddels wonen ruim 900.000 Rohingya in Bangladesh: in de Cox’ Bazar regio op de grens met Myanmar in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. En ook daar wordt gevreesd voor het coronavirus.

Actie voor de Rohingya

EO-Metterdaad heeft een actie opgezet om het werk van hulporganisatie Tear in dat gebied te steunen. Er is dringend geld nodig: Tear houdt zich bezig onder andere met de aanleg van sanitaire voorzieningen - juist nu heel belangrijk - , maar ook met hulp aan kinderen en jongeren met trauma’s.

Een van die kinderen is de 11-jarige Jannat (foto hierboven). Ze werd door fotograaf Ruben Timman vastgelegd. Hij bezocht in november 2019 de vluchtelingen en kon bijna niet bevatten wat hij zag. 'Ik heb als verpleegkundige ooit in een kamp gewerkt waar 180.000 mensen woonden. Dat vond ik al enorm veel. Maar hier zitten er ruim vijf keer zoveel.'  ‘Mensen zijn heel aardig, heel lief. Maar echt iedereen heeft een traumatisch verhaal, niemand is overgeslagen. En deze tragedie duurt maar voort en dat moet de wereld weten.’

Juist het fotograferen van deze mensen vond Ruben heel belangrijk. ‘Deze mensen die niet gezien worden, die er niet mogen zijn, wil ik zichtbaar maken. In Jannat zag ik kwetsbaarheid, maar ook een enorme potentie. Jannat zou minister-president kunnen worden of juf. Daarom is zij het gezicht geworden van deze Rohingya-actie.' 


Meer weten of helpen?

afbeelding
afbeelding.

Wil je meer weten van Jannat? Op de site van EO Metterdaad lees je haar verhaal.
Wil je de actie steunen? Scan dan met je camera deze QR-code:

De foto van Jannat en de foto in het stuk maken deel uit van een expositie die je op dit moment kunt bekijken in Rubens Museum of Humanity in Zaandam, die net als de actie de naam Ik besta niet heeft.

--:--