Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Is de Bijbel milieuvriendelijk?

Reinier Sonneveld: 7 Bijbelse redenen om voor het milieu te zorgen

Er zijn verschillende redenen om voor het milieu te zorgen, zoals: verantwoordelijkheid nemen voor latere generaties, weloverwogen eigenbelang en een rechtvaardige behandeling van medelevenden. Er zijn ook specifiek christelijke motieven.

Deel:

1. God geniet van zijn schepping (Spreuken 8:22-36). Vervuiling doet hem oneer aan. Wie dat herstelt, prijst hem.

2. Milieubederf komt door zonden waarvan we ons moeten bekeren. Bekering moet blijken uit onze daden (Jakobus 2:14-26).

3. Vervuiling is onrecht: ze treft vooral de zwakste mensen, voor wie gelovigen juist moeten opkomen. Milieuherstel beschermt de ‘onaanzienlijken’ (Matteüs 25:31-45), met wie Jezus zich identificeert.

4. Deze aarde is niet van ons, maar we zijn ‘oppassers’ (Lucas 16:1-8): daarom mogen we hem niet uitbuiten, maar moeten in zijn Geest verzorgen.

5. Jezus ging ons voor in dienend leiderschap. Mensen zijn leiders van deze schepping, mogen ‘regeren’ (Genesis 1:28), maar dus niet egocentrisch.

6. Later zal alles hersteld worden (Openbaring 21:1-4). Milieubescherming neemt daar een voorschot op. Zo wijs je elkaar en anderen op Gods diepste bedoelingen.

7. Bovendien hebben onze werken blijvende waarde; ze zullen bewaard blijven (1 Korintiërs 3:9-15). Maar Jezus hield na zijn opstanding nog littekens. Blijkbaar verdwijnen ook de beschadigingen die wij veroorzaken niet zomaar. Zo zijn we geroepen deze aarde geen littekens te bezorgen.

 
Auteur: Reinier Sonneveld

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--