Ga naar submenu Ga naar zoekveld

IVY, een groep met een grote liefde voor meerstemmige zang in combinatie met theater

Bekijk de ‘Zing!’ auditie van IVY zaterdag 17 juni om 20.30 uur op NPO 1

‘IVY’ is het tweede project dat voortkomt uit dit vrouwelijke kwartet, dat zo’n 8,5 jaar geleden is begonnen als ‘de Meisjes met de wijsjes’. Hiermee richtten zij zich enkel op Nederlandstalige nummers. Na twee succesvolle theatertournees en vele optredens op allerlei gelegenheden, merkten ‘de Meisjes’ toe te zijn aan een volgende, meer persoonlijke stap. Zo ontstond ‘IVY’. Fardoe, een van de zangeressen, vertelt er alles over.

Deel:

Krachtig, divers en gepassioneerd zijn de woorden die naar voren komen als je de vier vrouwen van ‘IVY’ zou moeten omschrijven. “We hebben al zo veel meegemaakt en zijn er, ondanks onze verschillende karakters, steeds weer doorheen gekomen. Dat hebben we kunnen doen omdat we allemaal, op onze eigen manier, geloven in wat we doen, met wilskracht en passie. We horen vaak dat dit te zien is en dat we krachtig op het podium staan. Niet alleen in het grote, luide, maar ook in het kleine, ingetogen stuk.“

De puzzel compleet

De dames zijn allemaal afgestudeerd aan het conservatorium (muziektheater en popsessie). Drie van de vier met al een langere theaterachtergrond, maar aan nummer vier lees je het ontbreken daarvan niet af. Fardoe: “Tessa en ik zaten bij elkaar in de klas, Arianne is aan ons gekoppeld door een muzikale vriend en Simone leerde ik kennen via een andere klus. Ik vertelde haar over de groep die we aan het formeren waren en meteen sprak zij haar interesse uit. Niet veel later kwam zij op auditie, al was Simone een sopraan en zochten wij een alt… Simone bleek heel goed te mengen met onze stemmen en ze vond het geen probleem om een toontje lager te zingen. Het voelt, als we samen zingen, alsof we vier puzzelstukjes zijn die moeiteloos in elkaar vallen.”

Theater

‘De Meisjes met de wijsjes’ ontstond vanuit de behoefte om vooral veel op te treden. De groep was daarom, in eerste instantie, vooral gericht op de commerciële markt. Al vrij gauw werden ze door verschillende agentschappen gevraagd of ze niet ook het theater in wilden. Daarmee ging bij de Meisjes een droom in vervulling. “Met onze eigen voorstelling, meerstemmige muziek, mooie scenes en vooral veel humor het podium op. Dáár wilden wij Nederland wel mee verblijden.” In de afgelopen 8 jaar zijn ze een aantal keer op tournee gegaan met hun voorstellingen ‘Tegeltjeswijsheid’ en ‘Moerstaal’. Niet alleen met z’n viertjes op het podium, maar ook onder begeleiding van multi-instrumentalist Martijn Bos.

Een stapje verder: IVY

“Na twee mooie voorstellingen te hebben gemaakt onder de naam ‘de Meisjes met de Wijsjes’, merkten we dat we toe waren aan iets anders. Een nieuw project voor de theatertak van ons bedrijf, dichter bij onszelf. ‘IVY’ dus! Velen waren bang dat we daarmee ‘de Meisjes met de Wijsjes’ vaarwel zouden zeggen, maar dit is absoluut niet het geval. Voor verschillende gelegenheden zijn we als ‘de Meisjes’ nog steeds te boeken. Maar in het theater zetten wij onszelf, vanaf oktober dit jaar, neer als ‘IVY’. Met focus op dat we zingen en arrangeren wat dicht bij ons hart ligt, daarom ook voorbij de Nederlandse muziek grenzen. We spreiden onze vleugels, maar overeind blijft: onze eigen, vier stemmige arrangementen, de muzikale begeleiding van Martijn Bos in afwisseling met veelal komische sketches.

Naam

De naam ‘IVY’ heeft een bijzondere oorsprong. “Na heel lang moeilijk doen kwamen we simpelweg uit op het romeinse cijfer vier, dan krijg je IV. Op z’n Engels uitgesproken klinkt dit als de naam Ivy, wat meteen lekker voelde. Het is internationaal, een neutralere naam dan ‘de Meisjes met de wijsjes’, het is krachtig en ook sereen en vrouwelijk. Dat klopt wel, vinden wij!”

Verschillende muzikale invloeden

De zangeressen zijn opgegroeid met meer dan alleen westerse muziek, begint Fardoe: “Als ik voor mezelf spreek, ik ben bijvoorbeeld opgegroeid met wereldmuziek. Als het lukt wil ik dit graag laten zien in de nieuwe voorstelling ‘& de rest’. En zo hebben die anderen ook weer hele eigen nummers die van betekenis zijn voor hen. Het is zo tof dat we allemaal een andere invloed van smaak hebben, en dat ga je terugzien in ‘IVY’. Nog steeds met arrangementen van eigen hand.”

Meedoen aan ‘Zing!’

“We zijn vaker benaderd om mee te doen met tv-programma’s. Dat is superleuk, omdat je merkt dat er interesse is en dat je wordt opgepikt. Nu, met de overgang naar ‘IVY’, voelde meedoen als een mooie kans om ons bekend te maken aan het grote publiek. Ook de vriendelijkheid van het programma en de aandacht voor meerstemmige muziek waren redenen voor ons om mee te doen aan ‘Zing!’.“

Repeteren voor ‘Zing!’

“Omdat we met ‘IVY’ nog relatief jong zijn, hebben we nog niet zo heel veel repertoire opgebouwd. Daar wordt hard aan gewerkt, maar het lied kiezen voor onze deelname was niet heel moeilijk. Als wij repeteren zijn we vrij perfectionistisch, we letten op dynamiek, timing, inleving en ook op hoe wij ónze versie neer willen zetten, eigen. Zo ook bij onze best wel bijzondere uitvoering van een bekend liedje van de Beatles. Wij doen hem echt even anders en hopelijk dat men onze versie kan waarderen.”

In de studio van ‘Zing!’

“In de studio werden we warm ontvangen en iedereen was super vriendelijk en lovend. Voor ons gevoel hebben we heel leuke mensen mogen ontmoeten.” Fardoe vertelt dat de dagen wel hectisch waren: “Er zijn ook grote groepen van 65 man aanwezig, dus dan wordt het snel druk. Maar het is een ontzettend leuke beleving geweest. En ook zo mooi om te zien dat er zo ontzettend veel passie is voor meerstemmigheid, voor deze vorm van muziek.”
De dames van ‘IVY’ hopen dat ze mensen in verwondering brengen. “Meerstemmigheid is vernieuwend, in dit nummer al helemaal. We hopen dat de magie en creativiteit in het vocale aspect overkomt. Want zingen is mooi, maar ook heel kwetsbaar.”

De grote wens van IVY

Als ‘de Meisjes met de wijsjes’ hebben ze al een achtergrond in het theater. Nu, met ‘IVY’, nemen ze zeker een fijne achterban mee, maar moeten ze zich ergens ook opnieuw bewijzen. “We zijn super blij dat we de kans krijgen van theaterprogrammeurs om weer te mogen spelen. We willen IVY op de kaart zetten, zodat we door kunnen groeien naar grotere zalen en zo meer mensen bereiken.” Daarnaast gaat deze groep ook nog aan op een ander leuk doel: samenwerken met andere artiesten. “We hebben niet specifiek een artiest waarmee we heel graag samen willen werken, samenwerken an sich spreekt ons heel erg aan. Zo hebben wij al meerdere vocale begeleidingen mogen verzorgen van artiesten. Eigenlijk de vervanging van een band. Best vet, toch? Als afwisseling?!”

Benieuwd naar de auditie van ‘IVY’? Kijk op zaterdag 17 juni naar aflevering 4 van ‘Zing!’, om 20.30 uur op NPO 1.

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Ontdek de uitgebreide programmapagina

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Leer de zanggroepen kennen, ontdek de mooiste fragmenten en stem tijdens de uitzending op jouw favoriete optredens.

Geschreven door

Sander van der Veen

--:--