Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jacobine Geel presenteert 'De zin van je leven' bij verschijnen NBV21

Vanaf woensdag, 17.50 uur, NPO 2

Deel:

Drie weken lang presenteert Jacobine Geel De zin van je leven (KRO-NCRV). Met deze reeks vraagt ze aandacht voor de NBV21, de aangepaste editie van de Nieuwe Bijbelvertaling uit 2004, die vandaag verschijnt. Een portret van de presentator, die in het programma aan een gevarieerde groep gasten vraagt welke zin uit de Bijbel hem of haar na aan het hart ligt.

“De nieuwste inzichten over het lezen van de grondtekst zijn in de NBV21 meegenomen," zegt theologe Jacobine Geel, die enthousiast is over de nieuwe editie van de Nieuwe Bijbelvertaling. "De vorige keer stond iedereen op zijn achterste benen vanwege de nieuwe vertaling van Prediker, waarin ijdelheid was veranderd in ‘lucht en leegte’."

Verbanden onderzoeken

"De aanpassingen zitten nu meer op het niveau van de interpunctie. Dat lijkt klein, maar je zult je zien dat Prediker opeens een stuk vrouwvriendelijker is. Dat lijkt me winst! Bovendien zijn woorden zoveel mogelijk op dezelfde manier vertaald, zodat je makkelijker verbanden kunt onderzoeken.”

Wie is Jacobine Geel?

• 58 jaar
• Theologe, presentator en columniste
• Studeerde theologie in Amsterdam
• Bekend van programma’s over geloof en levensbeschouwing, zoals Geel, Jacobine, Schepper & Co en De Nationale Bijbeltest
• Voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens
• Presenteert vanaf woensdag 13 oktober De zin van je leven (17.50 uur, NPO 2)

Wat kunnen we van 'De zin van je leven' verwachten?
“We hebben alleen mensen uitgenodigd die direct aansloegen op de vraag welke tekst ze nooit meer zijn vergeten. Woorden die bijvoorbeeld inspireren, irriteren of troosten. Voor sommige gasten maakt de vertaling niet zoveel uit, anderen vertellen dat de nieuwe tekst opeens iets heel anders bij ze oproept. Maar ik wil de kijker vooral deelgenoot maken van het plezier en de oneindige verbazing over wat dit  boek teweegbrengt in mensenlevens.”

Lees ook: Willem-Alexander neemt eerste exemplaar NBV21 in ontvangst
Lees ook: Willem-Alexander neemt eerste exemplaar NBV21 in ontvangst

Welke zin uit de Bijbel blijft jou altijd bij?
“De vraag die God aan Kaïn stelt: ‘Mens, waar is je broeder?’ Door de geschiedenis heen is dit een vraag gebleven die steeds blijft ‘peuteren’ aan ons geweten. We leven niet alleen voor onszelf, maar moeten ons verhouden tot onze omgeving. Ook als we daar niet altijd aan willen.”

Je zult zien dat Prediker opeens een stuk vrouwvriendelijker is; dat lijkt me winst!

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“In zijn hervertelling Jozef en zijn broers laat Thomas Mann zo mooi zien wat er allemaal in dit verhaal zit: mededogen voor een vader die zijn zoon kwijtraakt, irritatie over Jozefs ijdelheid, de lompheid van zijn broers, maar ook de ontroering als hij zich weer aan hen bekendmaakt. Het helen van de familieverhoudingen – en uiteindelijk van een heel volk – maakt dit tot een ontroerend verhaal. Het raakt me als iemand ergens heel, of tenminste iets ‘heler’ van wordt.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

De zin van je leven Jacobine Geel Chris Kijne NBV21
Journalist Chris Kijne is de eerste gast van Jacobine Geel in 'De zin van je leven'.

Waar staat de mooiste kerk?
“Ik houd van kerkinterieurs zoals Pieter Saenredam ze schilderde. Misschien zie je hier of daar een verweerde grafsteen in de vloer, maar je ziet er geen  stoelen. Juist dan is een kerk vooral ruimte, een ruimte  waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.”

Welk moment in je leven wil je opnieuw beleven?
“De eerste ontmoeting met mijn huidige echtgenoot. Op dat moment was ik net begonnen met mijn studie, terwijl hij al drie jaar studeerde. Maar het zou pas veel later blijken dat we een stel zouden worden. Het lijkt me leuk om te ervaren wat er toen al in een kiem verstopt zat.”

'De zin van je leven' – aflevering 1: Chris Kijne

Tere van de verschijning van de nieuwe Bijbelvertaling NBV21 interviewt Jacobine Geel in De zin van je leven 21 gasten. Zij stelt hen de vraag: 'Welke zin uit de Bijbel blijft jouw je leven lang bij?' De Bijbel biedt inspiratie, geeft troost, maar werkt ook ongemak en verbazing op. Welke relevantie hebben de eeuwenoude teksten vandaag de dag? De komende weken zijn onder anderen Milouska Meulens, Friso Mout, Noud Fortuin, Susan Smit, Gianni Grot, Carmen Stoetzer-Melissant, Klaas van Kruistum, Mei Li Vos en Jan Rot te gast. Vandaag ontmoeten we Chris Kijne, presentator van programma's op NPO Radio 1, in De zin van je leven. Zijn tekst komt uit Leviticus: 'Wanneer je de graanoogst binnenhaalt, oogst dan niet tot aan de rand van de akker en raap wat blijft liggen niet bijeen (...) maar laat het liggen voor de armen en de vreemdelingen (...)'.

Vanaf 13 oktober, elke dag (behalve zaterdag), 17.50 uur, NPO 2

Geschreven door

Bart van Delen

--:--