Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jacomien (39) heeft heimwee naar Nederland: ‘Het doet soms letterlijk pijn’

‘Ik ben niet gemaakt om ver van mijn familie te wonen’

Ze heeft heimwee naar haar familie, naar de Nederlandse seizoenen en naar diverse soorten Nederlands eten. Jacomien van der Wilt-van Dijk (39) woont al acht jaar in Wamena, Papoea. “Soms doet het letterlijk pijn. Het lijkt wel of de heimwee steeds erger wordt, omdat ik steeds beter weet wat ik allemaal mis.”

Deel:

De avond nadat Jacomien verkering kreeg met haar huidige man Pieter, vertelde ze hem meteen dat ze niet van plan was om ooit in het buitenland te gaan wonen. “Ik ben een familiemens en heb snel last van heimwee. Na ons trouwen gingen we slechts drie kilometer bij mijn ouders vandaan wonen,” lacht ze. “Maar in 2007 plaatste God Papoea op onze weg als een groot rotsblok waar we niet omheen konden. Een aantal maanden worstelde ik met God, maar het werd steeds duidelijker dat we naar Papoea moesten. Na veel strubbelingen verhuisden we in 2011 naar Wamena in Papoea.”

Met name na het verlof speelt de heimwee op

Daar woont Jacomien nu met haar man en kinderen Julia (15), Ivana (12) en Jesse (3). “We werken op een soort pabo. De onderwijssituatie is erg slecht in Papoea. Leerkrachten komen vaak niet opdagen en aan het einde van de basisschool kunnen niet alle kinderen lezen, schrijven en rekenen. Wij proberen hier samen met lokale collega's verandering in te brengen door jonge Papoea's op te leiden tot verantwoordelijke leerkrachten met Jezus als voorbeeld,” legt ze uit. “Het leven in Wamena is zwaar en ik sta vaak op de ‘survivalstand’. Helaas heb ik vaak last van heimwee. Vooral in moeilijke periodes waarin ik niet lekker in mijn vel zit en m’n energielevel steeds lager wordt. Met name in periodes net na het verlof speelt heimwee op. Het vreet aan me en kan me verdrietig en bitter maken.”

365 dagen dezelfde kleding

Het meeste mist Jacomien haar familie. “Bij familieaangelegenheden zoals huwelijken, geboortes en begrafenissen wil ik graag aanwezig zijn. Maar ik mis ook het aanwippen bij familieleden om te theeleuten en bij te kletsen. Verder mis ik de opa’s en oma’s voor de kinderen,” vertelt ze. “Ik heb daarnaast heimwee naar de seizoenswisselingen. We hebben hier het hele jaar door eigenlijk hetzelfde weer en dragen 365 dagen per jaar dezelfde soort kleding. Tijdens de winterperiode in Nederland heb ik meer heimweegevoelens dan normaal. Sinterklaas en Kerst met ’s zomers weer vieren is compleet anders. In Nederland wordt er snel gemopperd op het weer, terwijl wij dan denken dat je blij moet zijn met vier verschillende seizoenen!”

Zonder die roeping hield ik het niet vol

Jacomien en haar dochters kunnen ook smachten naar Nederlandse lekkernijen. “In Nederland heb je allerlei soorten lekker en makkelijk eten. Hier kook je alles vanaf de basis en dat kost veel tijd en energie. Als de meiden en ik aan dat lekkers denken, loopt het water ons soms in de mond. Het is dan erg leuk als er post uit Nederland komt met allerlei lekkere dingen, voor zover de ratten dat al niet ontdekt hebben onderweg.”

Sterk

Dankzij de sterke roeping die Pieter en Jacomien ervaarden, lukt het om vol te houden. “Ik weet zeker dat Papoea de plaats is waar God me wil hebben. Zonder die wetenschap was het me nooit gelukt. Soms heb ik ook weleens opstandige momenten. Ik denk nog steeds dat ik er niet voor gemaakt ben om zover van Nederland en mijn familie te wonen”, lacht ze. „Maar blijkbaar had ik nog een heleboel te leren. Psalm 27:14 helpt me op zwakke momenten, bijvoorbeeld als ik last heb van heimwee. ‘Wacht op de Heere, wees sterk en Hij zal uw hart sterk maken; ja, wacht op de Heere.’ Verder is Jeremia 29:11 dé Bijbeltekst van ons gezin. ‘For I know the plans I have for you (...), plans to prosper you and not to harm you, plans to give you hope and a future.’ Daar houden we ons aan vast!”

Lees ook: Hanneke is zendelinge in Peru en leerde alle controle los te laten

Geschreven door

Corina Schipaanboord

--:--