Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jamie Trenité: ‘Ik bid op momenten dat er iets gebeurt wat groter is dan mezelf’

Jamie Trenité is presentator van onder meer RTL Boulevard. Hij groeit niet op met het christelijk geloof, maar door jaren van tegenslag heeft hij nu toch iets met bidden en geloven. “Het is belangrijk dat we niet alleen maar zeggen: God behoort toe aan de georganiseerde religies”, stelt hij in het programma Bid, bedank, bewonder.

Deel:

Jamie groeit op in Amsterdam als zoon van actrice Linda van Dyck. Hij studeert politicologie en gaat uiteindelijk aan het werk in de televisiewereld. Wanneer Jamie al lang en breed het huis uit is, zetten zijn ouders een punt achter hun huwelijk. Hij vertelt eerlijk hoe moeilijk hij het daarmee had, ook al was hij al wat ouder. “Ik ben wel een voorbeeld dat het ook op latere leeftijd verdraaid lastig is.” Twee jaar geleden krijgt zijn moeder ook nog eens een herseninfarct. “Helaas is ze daardoor voor een deel verlamd geraakt.” Kort daarop komen hij en zijn vriendin erachter dat ze in verwachting zijn van een kindje. Bij de eerste echo blijkt echter dat het hartje niet klopt. “Toen stortte de wereld echt even heel erg in.” 

‘Succes met je ratio’

Het brengt hem op het spoor van geloof. “Ik had behoefte aan een verbreding van mijn gezichtsveld. Dat het niet alleen maar rationeel is, maar dat er ook iets mag bestaan wat ongrijpbaar is.” Hij vindt zijn heil echter niet in de bestaande religieuze instituten. “Het is belangrijk dat we niet alleen maar zeggen: God behoort toe aan de georganiseerde religies. Nee, ook jij kan je leven oprekken en ruimte geven aan iets wat je niet helemaal kan verklaren, zoals hele sterke emoties. Of als je iemand verliest – dat is ook zoiets dat ik denk: ja, succes met je ratio. Ik vind het veel belangrijker dat God in een bepaalde vorm een rol in mijn leven heeft.”

Schietgebedje

Nog niet zo lang geleden lijkt zijn moeder een tweede herseninfarct te krijgen. “Toen gingen we met gierende sirenes dwars door de stad naar het ziekenhuis. Daar kon ik alleen maar vurig hopen en een schietgebedje doen.” Het blijkt geen infarct te zijn. “Ik was heel dankbaar toen we zes uur later in de auto zaten.” Het is kenmerkend voor zijn houding ten opzichte van bidden en geloven. “Ik bid niet op de klassieke manier die we allemaal kennen. Ik bid op momenten dat er iets gebeurt wat groter is dan mezelf, waar ik geen invloed op heb. Ik voel dan gewoon: ik kan hier niet in mijn eentje mee dealen.”

Een bladzijde omgeslagen

Een paar maanden geleden is Jamie vader geworden van een gezonde zoon. Hij beseft eens te meer hoe bijzonder dat is. “Het gaat niet allemaal vanzelf goed. Kinderen worden niet vanzelf geboren en zijn al helemaal niet vanzelf gezond.” Wanneer Giovanca vraagt waar ze voor Jamie voor kan bidden die avond, zegt hij: “Ik denk dat het belangrijkste voor de komende jaren is dat ik een heel fijn, gezond familieleven ga leiden. Dat er met de komst van mijn zoon een bladzijde is omgeslagen en een nieuw hoofdstuk mag starten.”

Bekijk het hele gesprek tussen Jamie en Giovanca op 19 februari om 09.20 uur op NPO2 of later via NPO Start.

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--