Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jan Wagter helpt je om royaltykenner te worden in 'Jan zoekt uit'

'Van troonopvolgers vragen we eigenlijk iets onmenselijks'

Goed nieuws over EO-royaltymagazine 'Blauw Bloed'. In het nieuwe jaar keert het programma terug op de vertrouwde zaterdagavond. We maken nader kennis met verslaggever Jan Wagter, die wekelijks de rubriek ‘Jan zoekt uit’ verzorgt. Hierin verzamelt hij alles wat je nodig hebt om een echte royaltykenner te worden.

Deel:

De hele dag door prikkelen heel alledaagse zaken de nieuwsgierigheid van royaltyverslaggever Jan Wagter. “Zo vraag ik me tijdens een autorit weleens af of er al onderzoek is gedaan naar de stelling: hoe duurder de auto, hoe onbeleefder het rijgedrag. Op dezelfde manier gaat het als ik voor Blauw Bloed werk. Wie zoekt de kleding van Máxima uit? Of waarom moeten onderscheidingen na het overlijden weer teruggegeven worden? En dan zoek ik dat uit.”

Wat wilde je als kind worden?
“Als basisschoolkind heb ik in de allereerste aflevering van de BZT Show, een kinderprogramma, een lied voor mijn vriendinnetje gezongen. De hectiek achter de schermen trok me meteen aan. Heel lang wilde ik cameraman worden. Jaren later begon ik als stagiair bij Blauw Bloed, eerst als camjo (camerajournalist) en daarna als verslaggever. Ik ben nooit meer weggegaan.”

Wie is Jan Wagter?

• 28 jaar
• Getrouwd met Daniëlle
• Studeerde aan het Grafisch Lyceum Rotterdam
• Was ooit ‘deus ex machina’ in Even tot hier
• Bij Blauw Bloed begonnen als stagiair in 2014; verslaggever sinds 2016; sinds september 2022 te zien in ‘Jan zoekt uit’.

Waarom boeit de monarchie je? 
“Ik ben best koningsgezind opgevoed, maar ik zie wel in dat we van troonopvolgers eigenlijk iets onmenselijks vragen. Welke psychologische effecten heeft het als je moet toegroeien naar een ambt dat al sinds je geboorte voor je vastligt? Ik vind het interessant om het proces te zien waarin ze – door generaties heen – meestal toch tot een bepaalde overgave komen. Maar als Nederland nu zou ontstaan, zouden we niet meer voor deze staatsvorm kiezen.”

Met wie zou je een dagje willen ruilen?
“Met Joe Biden of – dichter bij huis – koning Willem-Alexander, omdat ik nieuwsgierig ben naar de dagelijkse ongemakken van beroemdheden. Ligt er in de oval office van het Witte Huis een stukje tapijt los of heeft de koning in zijn werkkamer op een bepaald tijdstip last van de zon die hinderlijk in zijn gezicht schijnt?”

We zouden nu niet meer voor een monarchie kiezen

Wat is je favoriete Bijbelverhaal? 
“Mijn tweede naam is Mattheüs. Al dan niet toevallig vind ik diverse uitspraken van Jezus uit hoofdstuk 7 van dat Bijbelboek heel mooi, zoals: ‘Oordeel niet, opdat er niet over jullie geoordeeld wordt.’ Als ik gedwongen zou worden om een tatoeage te nemen, zou ik voor deze spreuk kiezen. Mensen roepen zo veel over elkaar, maar laten we ons eerst eens verdiepen in het leven van andere mensen, voordat we iets van hun situatie vinden.”

Wat is je meest onhebbelijke gewoonte?
“Tijdens het koken proef ik vaak alvast wat van de kruiden die ik moet toevoegen. Dit tot ergernis van mijn vrouw als ze me weer eens betrapt. Ze heeft wel gelijk, want die kruiden zijn natuurlijk bedoeld om de maaltijd op smaak te brengen. Afblijven met je vingers!”

Waar staat de mooiste kerk? 
“Datis de Sint-Vituskerk uit 1892 in mijn woonplaats Hilversum, prachtig ontworpen door architect Pierre Cuypers, die we onder meer kennen van het Rijksmuseum in Amsterdam. Zijn kerkgebouwen zijn van betrekkelijk recente datum, maar zien er oud en stijlvol uit.”

Blauw Bloed 

Vrijdag, 12.38 uur, NPO1 
(vanaf januari: iedere zaterdag, 19.55 uur, NPO 2)

Geschreven door

Bart van Delen

--:--