Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jan-Willem Plutschouw in Nederland Zingt Dichtbij

'Ik mis m'n maatje naast mij'

Jan-Willem Plutschouw is clown. Samen met Arthur Pirenne (Dop van Dop en Kurk uit ‘Elly en de Wiebelwagen’) brengt hij met ‘Deksels!’ Theater een lach op vele gezichten. Maar van binnen heeft hij een groot verdriet.

Deel:

Op 19 juli 2019 heeft zijn vrouw Femke zichzelf van het leven beroofd. Jan-Willem vertelt hoe hij, zoals hij het zelf omschrijft, ‘stoeit’ met God en wat er is gebeurd.

“Ik heb veel vragen”, zegt Jan-Willem. “En ik krijg niet overal een antwoord op. Mijn werk als clown draagt bij aan de verwerking.  Een clown lacht ook niet altijd. Wel is hij altijd in het hier en nu. Een clown accepteert de situatie zoals die is, improviseert en speelt daarmee. Als ik boosheid of verdriet ervaar, probeer ik daar ruimte aan te geven. Dan ga ik bijvoorbeeld in m’n eentje schreeuwen in de storm, keihard trappen op de fiets of slaan op het water als ik aan het zwemmen ben. Dat geeft lucht.

Ik merk dat ik weer kan genieten - van eten met vrienden, een potje tennis of een wandeling - maar ik ben nog niet gelukkig. Ik mis m’n maatje naast mij.”

Het indrukwekkende verhaal van Jan-Willem wordt in Nederland Zingt Dichtbij omlijst met muziek, (samen)zang en een Bijbelse overdenking.

Worstel je zelf met suïcidale gedachten? Praat erover! Dat kan via 113.nl of door te bellen naar 113 of 0800-0113.

Nederland Zingt Dichtbij

Zondag 29 november, 11.45 uur, NPO 2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--