Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jannica van Barneveld: 'Ik ben gefascineerd door de Bijbel'

Met drie tools die je helpen de Bijbel te ontdekken

Als kind al was spreker en zangeres Jannica van Barneveld gefascineerd door de Bijbel, maar dat veranderde toen ze erin ging lezen. Toch is haar fascinatie er jaren later nog steeds. ‘De Bijbel vraagt om nieuwsgierigheid en graafwerk’. Ze vertelt over haar fascinatie en geeft tips om de schatten in de Bijbel te ontdekken.

Deel:

Jannica spreekt, schrijft, zingt en geeft trainingen. Allemaal gerelateerd aan de Bijbel, haar grote inspiratiebron. “De Bijbel heeft mij altijd gefascineerd. Zowel de bijbel aan tafel waar mijn vader elk jaar doorheen ging zonder een geslachtsregister over te slaan, alsook de enorme bijbel op de kansel. En natuurlijk die mooie bijbel van de juf met prachtige afbeeldingen en spannende verhalen.

Op de basisschool kreeg ik in groep 7 voor het eerst mijn eigen bijbeltje. Ik was nieuwsgierig wat de Bijbel voor mij zou kunnen betekenen. Ik nam hem mee naar huis en gaf hem een mooi plekje op mijn nachtkastje naast mijn bed. Ik rook eraan en bladerde erin Maar toen ik begon te lezen, gingen alle luiken van interesse dicht. Ik begreep er niks van. Al snel was de Bijbel vaker in de kast te vinden dan in mijn hand.”

Toen ik de Bijbel begon te lezen, begreep ik er niks van

“Ondanks mijn struggle als kind met de Bijbel, ben ik 21 jaar later nog steeds gefascineerd door de Bijbel. Door mijn opleiding HBO-theologie en mijn ontwikkeling als spreker begrijp ik de Bijbel veel beter en heb ik ontdekt hoe ontzettend rijk de Bijbel is aan schatten. Schatten die je nooit kunt ontdekken als je verwacht dat ze boven de grond liggen."

Ik leerde dat je de tijd moet nemen om de Bijbel te lezen. De Bijbel vraagt om nieuwsgierigheid en graafwerk. Zodra je begint te graven blijf je nieuwe schatten ontdekken. Ook wanneer je het verhaal van Jona of Jozef al meer dan honderd keer hebt gelezen. Ik lees graag meerdere bijbelvertalingen naast elkaar, want juist de verschillen tussen de vertalingen maken mij nieuwsgierig naar de bron.” 

De Bijbel vraagt om nieuwsgierigheid en graafwerk

“En ja, de struggle is er ook nog weleens. Laten we eerlijk zijn, bijbellezen is voor ons allemaal een uitdaging. We willen graag dat de Bijbel duidelijk tot ons spreekt. En dat we direct begrijpen hoe we de inhoud op ons eigen leven kunnen toepassen. Maar ja, dan kan vijftien minuten lezen in je bijbeltje best teleurstellend eindigen. Is leestijd dan een graadmeter? Of is de aandacht waarmee we lezen belangrijker?

Wat als wij onszelf eerst eens ontdoen van het idee dat je Bijbel ‘moet’ lezen, omdat het hoort en omdat het nou eenmaal goed is om te doen? Wat als je ‘moeten’ inruilt voor nieuwsgierigheid? Als je echt de tijd gaat nemen om je hart en hoofd te openen voor de rijkdom aan schatten die in dat eeuwenoude boek staan?

Tools om de Bijbel te ontdekken

Er zijn een heleboel tools die je kunnen helpen in het ontdekken van die mooie schatten. Zelf ben ik daardoor de Bijbel anders gaan lezen. Ik deel graag een paar van deze tools met jou:  

  1. Nieuwsgierigheid
    Stel vragen. Alle vragen die er in je opkomen bij het lezen van de tekst. Meestal zorgen die vragen ervoor dat je de Bijbel weer dichtdoet. Maar eigenlijk zijn die vragen juist essentieel voor het begrijpen van het gedeelte. Vragen als: wat staat hier eigenlijk? Wat raakt mij in deze tekst? Maar ook: Welke woorden worden herhaald, en waarom zou dat zijn? Of: waarom doet Jezus dit, of zegt Hij dat? Geen vraag is te gek. Ga op zoek naar antwoorden door te mijmeren, in gebed te gaan en door achtergrondstudie te doen.
  2. Gebruik je zintuigen
    Het heeft mij enorm geholpen om de tekst niet alleen met mijn hoofd te willen begrijpen. Als westerlingen hebben we vaak die neiging. Maar er verandert van alles zodra je jezelf plaatst in het gedeelte dat je leest. Probeer je eens voor te stellen dat jij erbij was en zet dan je voelsprieten eens uit. Wat hoor je allemaal? Wat ruik je? Wat is er allemaal te zien? Wat doen de omstanders? Wat zouden zij denken? Waarom doen ze wat ze doen? Wat zou je voelen als jij daar stond? Wanneer je op die manier met je zintuigen gaat lezen, doe je mooie nieuwe ontdekkingen die je anders over het hoofd zou zien.
  3. Context
    Het is onmogelijk om de Bijbel letterlijk te lezen en alles direct toe te passen. Alles is geschreven en gebeurd in een bepaalde tijd, taal en cultuur. Daarbij komt dat wij de Bijbel lezen door een bril die gekleurd is door ons wereldbeeld. Het is daarom zo waardevol dat bijbelvertalers ook aandacht besteden aan die context bij het maken van de vertaalslag naar onze taal en tijd. Wanneer je daar oog voor krijgt, ontdek je nieuwe lagen in tekst.

Mijn fascinatie voor de Bijbel zal nooit weggaan. Ik denk dat de Bijbel bedoeld is om verwondering en verbazing op te roepen bij jou en bij mij. Gods woord leeft! Nog meer dan je denkt. Ga op ontdekkingstocht en wees nieuwsgierig!”

Dit artikel is met toestemming van het NBG overgenomen uit Dicht bij de bron. Dit zomermagazine, met onder andere een vakantie-bijbelleesplan, is gratis aan te vragen bij het NBG

Beeld: Carla Manten Fotografie

Lees ook: 8 tips om je Bijbel te blijven lezen 

--:--