Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jennifer Hoffman in 'Gefileerd': 'Wie betaalt de prijs voor ons goedkope voedsel?'

Uitdaging 'foodies' in Thailand; iedere donderdag, 20.55 uur, NPO 3

Deel:

De vraag naar lekker en goedkoop voedsel neemt toe. Maar welke prijs betalen mens, dier en milieu voor de sushi of kipnuggets op ons bord? In het nieuwe EO-programma Gefileerd neemt Jennifer Hoffman zes 'foodies' mee naar Thailand, waar ze met de rauwe werkelijkheid worden geconfronteerd. 

Vijf ‘foodies’ krijgen de kans om onder leiding van chef-kok Joris Bijdendijk een viergangendiner te bereiden. Wat ze niet weten, is dat presentator Jennifer Hoffman ze in het nieuwe programma Gefileerd met een grote uitdaging zal confronteren. Welke prijs betalen mens, dier en milieu voor de sushi of kipnuggets op ons bord?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Fastfoodliefhebber Daniëlle, eiwiteter Kevin, sushi-fan Mitchell, bewuste eter Charlotte en sparerib-koningin Sam maken in Gefileerd kennis met diverse schakels van de productie van voedsel. Dat doen ze in Thailand; een van de grootste voedselexporteurs ter wereld. De beelden tonen de rauwe realiteit van het slachthuis, de schokkende praktijken op vissersboten en de ingrijpende gevolgen van onze vraag naar goedkope rijst.

Gefileerd Daniëlle
Hoe reageert fastfoodliefhebber Daniëlle in 'Gefileerd' op de rauwe werkelijkheid van het slachthuis?. Credits: Ferry Knijn .

Jennifer Hoffman laat de twintigers aan den lijve ondervinden hoe kip, garnalen, rijst en vis worden geproduceerd. “Mens, dier en milieu hebben aan de andere kant van de wereld zwaar te lijden onder onze massaconsumptie,” zegt Jennifer. “Dat we het niet zien, betekent niet dat het er niet is. In Gefileerd gaan we het zien. Ik hoop echt dat het de ogen van mensen opent. Al is het maar een beetje.” 

Gefileerd

Waar en onder welke omstandigheden is jouw voedsel gemaakt? In Gefileerd reist Jennifer Hoffman met Charlotte, Daniëlle, Kevin, Mitchell en Sam naar Thailand. Daar zien, horen en ervaren ze hoe kip, garnalen, rijst en vis worden geproduceerd.

Vanaf 9 januari, iedere donderdag, 20.55 uur, NPO 3

Beeld: Ferry Knijn 

Kijk de uitzending terug bij NPO Start

--:--