Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jeroen wekt sprokkelhout weer tot leven: "Ik geloof dat alles energie heeft"

Jeroen (26) uit Breda heeft een drukke baan als markteer. Om zich volledig te kunnen ontspannen maakt Jeroen houten ‘spirits’. Blokken hout waar hij gezichtjes op maakt en zo ‘tot leven’ laat komen. “Ik geloof dat alles energie heeft. Je laat de geest van het hout weer zien.”

Deel:

Jeroen heeft een bedrijf waarin hij groene, bewuste bedrijven helpt met marketing, iets wat Jeroen erg belangrijk vindt, maar altijd achter een beeldscherm zitten werkte voor Jeroen niet meer. “Ik was wel creatief bezig, maar ik wilde mijn energie ergens in kwijt.” Dit vond hij in het maken van houten beeldjes. “Als ik drie à vier uur bezig ben met het maken van zo’n spirit, dan denk ik aan helemaal niets”. 

Een houten spirit

“Ik zag een Amerikaanse man op YouTube die met een boor deze spirits maakte. Dat sprak me gelijk aan! Ik kocht een simpele boor, zocht een stuk hout en ging aan de slag. Toen ik mijn eerste beeldje had gemaakt was ik zo enthousiast! Ik voelde gewoon: dit past bij mij, hier wil ik goed in worden.”  

Alles heeft energie

Jeroen heeft inmiddels al heel wat beeldjes gemaakt. Maar niet elk stuk hout is geschikt om te eindigen als spirit. “Ik geloof dat alles energie heeft. Ik vraag aan het sprokkelhout in het bos of ik het mee mag nemen. Als het hout mee wil, dan neem ik het mee, anders niet.” Jeroen laat de beelden daarom niet allemaal thuis staan als ze af zijn. Hij geeft ze weg, of hij verstopt ze weer in het bos waar ze vandaan komen.  

"Wanneer iemand een beeldje vindt, vind ik het leuk om te zien hoe dat een eigen leven kan gaan lijden. Je hebt geen idee hoe zo'n beeldje in het bos terecht is gekomen, je verbeelding maakt er dan zelf iets moois van. De creativiteit van de geest vind ik heel mooi en leuk om dat ook bij anderen te stimuleren. Ik zag onlangs op social media een foto van een hele blije jongen die een spirit van mij had gevonden in het bos. Die verwondering in z’n ogen! En vooral nu in coronatijd; al krijgt hij er maar één seconde vreugde van, dat is al supermooi!” 

Een spirit in het bos

Innerlijke man

Respect voor de natuur, het hout en alles wat energie heeft, gaat bij Jeroen dieper dan op het eerste gezicht lijkt: bewust omgaan met zijn werk, de natuur en alles om hem heen vindt Jeroen erg belangrijk in zijn dagelijks leven, al was dit vroeger wel anders: "Ik dronk vanaf mijn 16de heel veel, werkte 60 uur per week, ging van vrouw naar vrouw en stelde me op als 'tough guy'. Dit omdat mijn vader eigenlijk niet echt aanwezig was tijdens de opvoeding en zich vooral focuste op het financieel onderhouden van ons gezin. Ik ben daardoor opgevoed door mijn moeder en ik miste een mannelijk voorbeeld die mij vertelde hoe ik man moest zijn in deze maatschappij. Ik ging imiteren wat ik op TV en in films zag. Vandaar dat ik opging in alcohol in mijn vroege jeugd. Tot ik op mijn 22ste in de spiegel keek en dacht: waar ben ik allemaal mee bezig? Vanuit hier begon mijn zoektocht naar mijn innerlijke man.” 

Jeroen

Mannencircels

Via zijn vriendin is Jeroen wat meer het spirituele pad opgegaan: “Uiteindelijk ben ik terechtgekomen bij een mannencircel. Dat is het samenkomen met een aantal mannen waarbij je van elkaar leert en waar je je kwetsbaar kan opstellen. Dat heeft mij heel veel gebracht. Ik begrijp bijvoorbeeld beter wanneer ik boos ben, waar dat vandaan komt. Ik weet beter wie ik ben als man, als persoon en dat je kwetsbaar mag zijn.” 

De mannencirkels en het maken van houten spirits hangt ergens samen met elkaar. “Wat ik merk is dat de westerse maatschappij ‘hoofdelijk’ is gericht. We moeten in ons werk en dagelijks leven veel nadenken. We zijn het contact met ons 'voelen' en ons contact met de natuur grotendeels kwijtgeraakt. Ik merk wanneer ik aan een beeldje werk, dat ik dan nergens meer aan denk en de verbinding met de natuur weer meer voel. Als het beeldje dan goed is gelukt, dan ben ik heel tevreden. Is het niet zo mooi geworden, dan zie ik dat echt als een leermoment voor de volgende keer.”   

De houten spirits geeft hij ook wel eens weg. Zo ook aan een man die hem kennis heeft laten maken met de mannencircels; Ralph Nelissen. “Het beeldje was af en ik voelde dat deze voor Ralph bestemd was. Ik mailde hem, en nu staat er een hij bij hem thuis.”  

Inmiddels kan Jeroen niet anders dan bewust omgaan met zijn gevoel en alles om hem heen. Zijn droom is om in Breda zelf ook mannencircels op te zetten. En die lijkt uit te komen: zijn eerste mannencircel staat gepland op 2 februari. “Via innerman.nl kun je je opgeven. Ik merk dat ik mannen nog een beetje moet overtuigen, maar hopelijk wordt het straks heel normaal.” 

--:--