Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jeugdbeschermer Diane: 'Een moeder klampte zich aan me vast en riep: neem mijn kind niet mee!'

Schrijnende situaties bij uithuisplaatsingen

Wat gebeurt er als kinderen in hun eigen huis niet meer veilig zijn? In podcast ZOUT! spreekt presentator Chris Seger met smaakmaker Diane die balanceert tussen recht en onrecht. Diane werkte jarenlang als jeugdbeschermer bij het Leger des Heils, en maakte veel uithuisplaatsingen van kinderen mee.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Soms wordt de moeilijke keuze gemaakt dat een kind voor zijn/haar eigen veiligheid beter - tijdelijk - ergens anders kan wonen. Zo’n uithuisplaatsing kan vrijwillig of gedwongen zijn. In het geval van een gedwongen uithuisplaatsing is het de jeugdrechter die deze beslissing neemt, waarna jeugdbeschermers van ondermeer het Leger des Heils de uithuisplaatsing organiseren. Dat leidt vaak tot zeer schrijnende situaties. 'Het is gebeurd dat een moeder zich vastklampte aan mijn enkel en riep: neem alsjeblieft mijn kind niet mee! Ik was zo blij dat ik toen met een collega was; ik laat het ook niet te diep binnenkomen, want anders kan ik net zo goed naast de moeder op de bank gaan zitten huilen. Zoiets doet ontzettend veel met je', aldus Diane.

Als je wieg al verkeerd staat

Diane is jarenlang jeugdbeschermer geweest bij het Leger Des Heils. Diane: ‘In de periode dat ik Jeugdbeschermer was heb ik veel gezien en meegemaakt. Ik ben bij veel gezinnen geweest waar de wieg al verkeerd stond. Waar de ellende generatie op generatie wordt doorgegeven.'

Lege maxicosi’s

Diane geeft Chris een rondleiding door het kantoor van het Leger Des Heils. Daar ervaart Chris een aangrijpend moment wanneer hij boven op een kast een aantal maxicosi’s ziet staan. Diane: ‘Deze kinderstoeltjes gebruiken we als we kinderen uit huis plaatsen en naar een pleeggezin of het ziekenhuis brengen. 'Soms komt het voor dat we met een lege maxicosi naar het ziekenhuis gaan waar een moeder net is bevallen om het kindje direct weg te halen. Dat zijn de heftigste dingen die je als jeugdbeschermer mee kan maken', zegt Diane. Voor presentator Chris komt het plotseling wel heel dichtbij; 'Wat een doffe ellende. Des te meer bijzonder dat de jeugdbeschermers van het Leger des Heils altijd zoeken naar hoop en herstel binnen gezinnen.'

20210424 foto ZOUT! jeugdbeschermer maxicosy

ZOUT! is een wekelijkse podcast rondom thema’s die de EO waardevol vindt: duurzaamheid, rechtvaardigheid, veelkleurigheid, natuur, relaties, opvoeden, armoede en eenzaamheid. Chris Segers en Marieke Meijer geven, bij toerbeurt in series van vijf afleveringen, een beeld hoe gelovigen in het land smaakmakers zijn op deze terreinen.

Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
--:--