Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Jezelf inzetten voor een ander is heel zinvol en je leert er zelf ook iets van’

Vrijwilligerswerk: heb jij er weleens over nagedacht?

Het is vandaag de 'Dag van de vrijwilliger' en tegelijkertijd leven we toe naar kerst. ‘’Een mooi moment in het jaar om eens na te denken over jezelf inzetten voor anderen’’, geeft Hans Blom aan. Hij is de contactpersoon voor vrijwilligers bij het Leger des Heils. Samen met de EO werkt deze organisatie aan ‘Stralend Kerstfeest’, een programma waarin er samen met presentator Bert van Leeuwen een koor wordt opgericht in één van de eenzaamste wijken van Nederland. De bezoekers en vrijwilligers van de Leger des Heils buurthuiskamer Amsterdam-Zuidoost worden klaargestoomd om uiteindelijk een spetterend optreden te kunnen geven in theater DeLaMar.

Deel:

Engeline en Claudia zingen ook mee in dit koor, speciaal opgericht voor het programma ‘Stralend Kerstfeest’. De dames zijn beide al meer dan zes jaar vrijwilliger bij het Leger des Heils. Op dit moment zijn ze werkzaam in de buurthuiskamer in Amsterdam-Zuidoost, waar ze bijna iedere dag wel aanwezig zijn. ‘’Hier houd ik mij bezig met het coördineren van dingen, koken, koffiezetten en eigenlijk alles wat er te bieden is aan de mensen die het nodig hebben’’, legt Claudia uit. Ze geeft aan dat je als vrijwilliger niet met je hoofd, maar met je hart moet werken. De tekst die haar geïnspireerd heeft toen ze in 2017 bij het Leger des Heils terechtkwam, is: ‘God dienen is mensen dienen en mensen dienen is God dienen’. ‘’Ik voelde dat dit het was wat ik moest doen.’’

‘Het wordt gewoon je familie’

Ook Engeline is vaak in de buurthuiskamer van Amsterdam-Zuidoost te vinden. Op woensdag vinden nu de repetitiedagen plaats voor ‘Stralend Kerstfeest’. Het is de eerste keer dat Engeline en Claudia samen met hun bezoekers meedoen aan het koor. ‘’Ik vind het echt een goed project en ik verheug mij er elke woensdag op’’, geeft Engeline glimlachend aan.

Als de vrouwen het project zouden moeten omschrijven, benadrukken ze de ‘eenheid met elkaar’. ‘’Normaliter zitten we hier gewoon in de woonkamer met elkaar spelletjes te spelen of te praten, maar nu kunnen we met het lied dat we gaan zingen ook echt iets neerzetten als groep.’’ Ze benoemen daarbij ook de verbinding die ze hebben met de bezoekers van de buurthuiskamer. ‘’Als mensen voor het eerst binnen komen lopen ken je ze niet, maar op den duur ontstaat er een band’’, zegt Claudia. En dan merk je dat de meeste mensen ook een rugzak hebben.’’

Die verbinding vinden beide vrouwen het mooiste aan het vrijwilligerswerk. ‘’Je moet kunnen openstaan voor iemands verhaal en een luisterend oor kunnen bieden’’, laat Engeline weten. ‘’Niet te snel oordelen in iemands situatie. Veel mensen denken dat het Leger des Heils er alleen is voor verslaafden of daklozen, maar het is ook voor mensen die gewoon even binnen willen komen voor een kopje koffie en hun verhaal kwijt moeten.’’ ‘’Mijn kinderen zeggen weleens: ‘Mama het lijkt wel of je bij het Leger des Heils woont’’, glimlacht Claudia. ‘’Maar het wordt gewoon je familie op een gegeven moment.’’

Stralend Kerstfeest

Maandag 25 december om 22.00 uur op NPO 1

Stralend Kerstfeest

Op eerste kerstdag presenteert Bert van Leeuwen een filmische editie van het EO-programma Stralend Kerstfeest. Hij heeft in samenwerking met het Leger des Heils een kersvers koor opgericht in een van de eenzaamste wijken van Nederland: Amsterdam-Zuidoost. Het koor wordt onder leiding van dirigent Stefano Caruso klaargestoomd voor een groot optreden in theater DeLaMar in hartje Amsterdam. Gastoptredens zijn er van Karin Bloemen, Dwight Dissels en Marlijn Weerdenburg.

Warme kamers in de koude wintermaanden

Naast dit muzikale kerstproject is er bij het Leger des Heils nog een breed palet aan mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan. ‘’Er werken hier mensen in loondienst, maar de organisatie draait voor een groot deel op vrijwilligers’’, legt Hans Blom uit. Hij houdt zich bezig met alle zaken omtrent de vrijwilligers bij het Leger des Heils. Van de buurthuiskamer, waar vrijwilligers Engeline en Claudia werken, zijn er nog veel meer verspreid over heel Nederland. Je kunt er mensen uit je buurt beter leren kennen. Een groot deel van deze zogeheten buurthuiskamers, zijn dit jaar opnieuw ‘Warme Kamers’. Dit project is vorig jaar gestart tijdens de energiecrisis. ‘’Mensen konden hun gasrekening niet of nauwelijks meer betalen. En als je dan de hele dag thuiszit en je moet hard stoken, kost dat een hoop geld. Mensen komen naar de Warme Kamers, zodat ze de kachel thuis wat lager kunnen zetten en tegelijkertijd ontmoeten ze ook andere mensen. De naam ‘Warme Kamer’ heeft dus eigenlijk een dubbele betekenis’’, legt Hans uit. Hiervoor zoeken ze altijd vrijwilligers en je kan ook je eigen Warme Kamer opzetten.

‘Je ziet dingen die je anders niet zo snel zou tegenkomen’

Hans wil mensen, nu het de dag van de vrijwilliger is en we samen toeleven naar Kerst, graag uitnodigen om zichzelf in te zetten voor een ander. Je helpt daarbij niet alleen je naaste, maar je hebt er zelf ook iets aan. ‘’Juist als je je voor andere mensen inzet, ontdek je dingen waar je van groeit, wijzer van wordt en van leert. Je ziet dingen die je anders misschien niet zo snel zou tegenkomen in het leven. Het geeft je de mogelijkheid om een nieuw perspectief op de maatschappij te vormen’’, legt Hans uit. ‘’Laat deze periode een mooie aanleiding zijn om jezelf in te zetten.’’ Mocht je meer informatie willen over ‘vrijwilliger zijn’ bij het Leger des Heils, dan kan dat hier.

Geschreven door

Marloes ter Haar

--:--