Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joëlle Rothuizen: ‘Ik leef zo minimalistisch mogelijk’

Wie zijn de profeten van deze tijd?

Wie zijn de profeten van deze tijd? En welke boodschap hebben zij voor ons? Joëlle Rothuizen, 'moderne profeet', vertelt.

Deel:

“In 2015 hebben we een jaar lang in Amerika gewoond. We leefden toen – met onze baby van een paar maanden oud – uit twee koffers. Dat jaar ontdekte ik dat ik al mijn spullen helemaal niet miste en dat ik met heel weinig prima kon rondkomen. Sindsdien leef ik het liefst zo minimalistisch mogelijk. Dat betekent dat ik vrijwel geen nieuwe spullen koop. Daarnaast schaf ik zelden nieuwe kleding aan. Ik koop alleen spullen die duurzaam zijn, lang meegaan en die ik echt nodig heb. Geen zaken die ‘gewoon voor een keertje leuk’ zijn. En voordat ik iets nieuws koop, verkoop ik eerst andere spullen of geef ik dingen weg.

Dat principe geldt bijvoorbeeld ook voor de kleding van onze drie kinderen. Sommige kledingstukken hebben ze alle drie gedragen. ‘Eerlijk’ gemaakte kinderkleding is misschien wel duurder, maar gaat veel langer mee. Ik wil niet dat mijn kinderen kleding dragen die door andere kindjes is gemaakt. In onze consumptiemaatschappij is het goed om na te denken over wat we kopen. Is het echt nodig? Hoe is het gemaakt? Kan ik iets repareren in plaats van weggooien en iets nieuws kopen?

Nu ik weinig spullen bezit, heb ik veel meer rust en ruimte in mijn hoofd. Goed zorgen voor de natuur, de dieren en mensen – dichtbij en ver weg is een Bijbels principe. Daarmee kun je echt het verschil maken.”

Joëlle Rothuizen (35) is filosoof en theoloog en moeder van drie kinderen.

774A9696kb

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--