Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joep van Deudekom geniet van 'betaalde schoolreisjes' in 'How do they do it?'

Iedere dinsdag, 20.30 uur, Discovery

In het nieuwe seizoen van 'How do they do it?' (Discovery) zien we Joep van Deudekom en Tim Senders allebei in actie. We maken nader kennis met Joep, die het programma niet eens als werk wil zien. “Voor mij zijn de draaidagen betaalde schoolreisjes.”

Deel:

“Sowieso geniet ik van elk onderwerp", licht Joep van Deudekom zijn enthousiasme over How do they do it? toe. Het is bijvoorbeeld spectaculair om dobberend op zee in een speciaal pak rond te drijven, waarbij ik met een druk op een knop een reddingsactie in gang zet. Verder bezoek ik een medicinale wietplantage en word ik misselijk van een rit in een Donkervoort-supercar. Het leukste aspect is dat ik elke dag met pioniers optrek, die vanuit het niets iets bijzonders weten te maken.”

Wat wilde je als kind worden? 
“Dat weet ik niet zo goed. Als ik terugkijk, had ik in mijn jonge jaren graag willen weten dat ik nu dit werk zou doen. Dan had ik er alvast van kunnen dromen.”

Wie is Joep van Deudekom?

• 62 jaar
• Cabaretier bij NUHR, schrijver, presentator
• Studie: Academie voor Lichamelijke Opvoeding en Nederlands recht in Amsterdam
• Bekend van tv-programma’s als De Kwis, Wie denk je wel dat je bent? en Quiz met (sneeuw)ballen
• Sinds 2012 presentator van How do they do it?, waar hij nu na onderbreking van enkele seizoenen terug is

Wat was je laatste schietgebedje? 
“Ik ben katholiek opgevoed en was misdienaar, maar op mijn twaalfde heb ik tijdens een paaswake besloten: dit geloof ik niet meer. Toch een soort ‘schietgebedje’? Vele jaren later reed ik met mijn gezin in een camper door het Krugerpark in Zuid-Afrika, toen we aangevallen werden door een olifant. Opeens vouwden de kinderen, 8 en 10 jaar oud, hun handen en zeiden: ‘Laat ons leven!’ Waar kwam dat vandaan? We wisten te ontkomen, maar we hebben de camper total loss ingeleverd.”

Wat is de lekkerste filemuziek?
“Door mijn gunstige werktijden sta ik weinig in de file. In de auto luister ik meestal niet naar muziek maar naar podcasts, zoals de wetenschapspodcast Onbehaarde Apen van NRC en de interviews van cabaretier Theo Maassen in Ervaring voor beginners.” 

Wat is je favoriete Bijbelverhaal? 
“Het verhaal over Salomo die moet beslissen welke vrouw de moeder van het kind is, vind ik briljant. Dat hij voorstelt het kind in tweeën te hakken, is zó absurd! Ik denk dan ook niet dat hij het had uitgevoerd, maar helpt hem wel om achter de waarheid te komen.”

Wat Salomo in dit verhaal voorstelt, is zó absurd!

Hoe besteed je een vrije avond het liefst? 
“Met mijn vrouw op de bank, terwijl we naar een goede Netflix-serie kijken. Op dit moment is dat Better call Saul, een spin-off over de advocaat uit de misdaadserie Breaking Bad. Een spannende, grappige serie, met een briljant plot en een steengoede hoofdrol. Het openingsshot van elke aflevering is een kunstwerk op zich."

Wie bewonder je? “De Belgische acteur en presentator Tom Waes. Wat me aanspreekt, is dat hij in zijn reisprogramma een beetje hetzelfde doet als ik: op pad gaan om te zien hoe dingen werken. Hij is ontspannen, helemaal zichzelf en oprecht geïnteresseerd. Daarbij is hij een uitstekend acteur, bijvoorbeeld te zien in de serie Undercover, en was hij in het verleden diepzeeduiker. Ik bewonder hem dus ook om de gevaarlijke dingen die hij aandurft.”

How do they do it? Met Joep en Tim

Vanaf 20 september, iedere dinsdag, 20.30 uur, Discovery

Beeld: Marjolein van Veldhuizen 

Geschreven door

Bart van Delen

--:--