Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Johan Rudolph Thorbecke, het grote voorbeeld van Mark Rutte

De strijd om het Binnenhof, vrijdag, 22.20 uur, NPO 2

Deel:

Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872) is het politieke voorbeeld van demissionair premier Mark Rutte. Wouke van Scherrenburg verdiept zich in De strijd om het Binnenhof (NTR) in het leven van deze liberale politicus, die we vooral kennen van de grondwet die hij schreef. 

In veel opzichten is Thorbecke is de man die in veel opzichten de basis legt voor het nieuwe Nederland. En niet alleen vanwege zijn veelgeroemde Grondwet, zien we vanavond in De strijd om het Binnenhof. Thorbecke groeit op in een arm gezin en wordt door zijn ambitieuze vader klaargestoomd voor iets groots. Hoe groot, dat kan zelfs zijn vader niet bevroeden.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

De strijd om het Binnenhof Menno de Bruyne SGP
Wouke bekijkt met SGP-voorlichter Menno de Bruyne het schilderij van koning Willem II. Credits: NTR.

Presentator Wouke van Scherrenburg gaat in het 'Torentje' langs bij premier Mark Rutte, die in Thorbecke zijn grote voorbeeld ziet. Ook ontmoet ze SGP-voorlichter Menno de Bruyne. Wat kan hij haar vertellen over grondwet die Thorbecke schreef en de rol van koning Willem II?

Jacob Jutte als Thorbecke

In deze aflevering van De strijd om het Binnenhof speelt acteur Jacob Jutte de rol van de jonge Johan Rudolph Thorbecke. Guy Clemens en Roos van Erkel kruipen in de huid van zijn ouders.

De strijd om het Binnenhof: Johan Rudolph Thorbecke

Wouke van Scherrenburg neemt ons in de documentaireserie De strijd om het Binnenhof mee in de levens van Jacoba van Beieren, Johan van Oldenbarnevelt, de gebroeders De Witt, Rutger Jan Schimmelpenninck, Johan Rudolph Thorbecke, Pieter Jelles Troelstra en Pim Fortuyn. De levens van deze hoofdrolspelers werden getekend door strijd om de macht en persoonlijke tragiek. Vanavond blikt Wouke terug op het leven van Johan Rudolph Thorbecke, het grote voorbeeld van VVD-politicus en demissionair premier Mark Rutte. 

Vrijdag 5 februari, 22.20 uur, NPO 2

Beeld: NTR

--:--